hétfő - 2023. October 02.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 647 Ft
100 699 Ft
D 678 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Dániában elveszik és eladják az ittas, gyorshajtó vagy agresszív sofőrök autóit

2023. szeptember 08. | 10:06

Dániában nagyon komolyan veszik a súlyos szabályszegéseket, és komoly büntetés jár értük.

Gyakran lehet olvasni az interneten, hogy az emberek itthon gyengének tartják a szabálytalan közlekedőkkel szemben kiszabott büntetéseket. Sokan egészen veszélyes magaslatokig mennek a büntetési tételekkel, pedig van racionális megoldás.

Csak tartani kell egy nemzetközi kitekintést és megnézni, hogy mely országokban a legbiztonságosabb közlekedni. A lista első helyén Svédország áll régóta, de ott van még Dánia is a második helyen.

Utóbbi országban elképesztő szigorral kezelik a közlekedőket, ennek pedig látszólag meg is van az eredménye. Itt az ember kétszer meggondolja, hogy iszik-e vezetés előtt vagy miként kezeli a sebességkorlátokat.

Hiszen Dániában egy 2,01 ezrelékes véralkoholszinttel már nem is kérdeznek semmit, csak lefoglalják az autót. De ugyanúgy járnak el, ha csak 1,2 ezrelék van a vérünkben és korábban már jártunk ugyanígy, tehát visszaesők vagyunk.

Kíváncsi vagy, hogy mikor vezethetsz újra, ha ittál egy felest, vagy ha legurítottál egy sört? Ebből a cikkből megtudhatod!

Szintén elvehetik a sofőrök autóit, ha jelentősen túllépik a megengedett sebességhatárokat. Dániában ezt úgy határozták meg, hogy vagy a megengedett sebesség kétszeresével, vagy autópályán legalább 200 km/órával kell hajtanunk, hogy így járjunk.

A helyszínen lefoglalják és elviszik az autót, mi meg majd csak állunk és nézünk. Azt teljes mértékben ránk bízzák, hogy miként akarunk tovább menni, az autónkkal biztosan nem fogunk.

A harmadik olyan tevékenység, amiért nem csak a jogosítványunkat, de akár az autónkat is elvehetik, az a veszélyes közlekedés. Ilyen az, amikor agresszívan állunk a többi közlekedőhöz és veszélyeztetjük őket különböző módokon.

Az elvett járműveket eleinte csak megőrzik, és a bíróság dönt arról, hogy visszaszolgáltatják vagy ténylegesen elkobozzák. Utóbbi esetben a rendőrség elárverezi a járművet, és az így kapott összeg az államkasszába vándorol.

Ide kattintva tesztelheted a tudásod annak kapcsán, hogy melyik országban ülhetsz volán mögé úgy, hogy van benned némi szesz.

Deposiphotos
Több száz autót nyertek meg magyarok, mégsem mennek el átvenni Egységes fogyatékossági kártya bevezetését tervezi az EU

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!