2023. szeptember 08. | 10:06

Dániában nagyon komolyan veszik a súlyos szabályszegéseket, és komoly büntetés jár értük.

Gyakran lehet olvasni az interneten, hogy az emberek itthon gyengének tartják a szabálytalan közlekedőkkel szemben kiszabott büntetéseket. Sokan egészen veszélyes magaslatokig mennek a büntetési tételekkel, pedig van racionális megoldás.

Csak tartani kell egy nemzetközi kitekintést és megnézni, hogy mely országokban a legbiztonságosabb közlekedni. A lista első helyén Svédország áll régóta, de ott van még Dánia is a második helyen.

Utóbbi országban elképesztő szigorral kezelik a közlekedőket, ennek pedig látszólag meg is van az eredménye. Itt az ember kétszer meggondolja, hogy iszik-e vezetés előtt vagy miként kezeli a sebességkorlátokat.

Hiszen Dániában egy 2,01 ezrelékes véralkoholszinttel már nem is kérdeznek semmit, csak lefoglalják az autót. De ugyanúgy járnak el, ha csak 1,2 ezrelék van a vérünkben és korábban már jártunk ugyanígy, tehát visszaesők vagyunk.

Kíváncsi vagy, hogy mikor vezethetsz újra, ha ittál egy felest, vagy ha legurítottál egy sört? Ebből a cikkből megtudhatod!

Szintén elvehetik a sofőrök autóit, ha jelentősen túllépik a megengedett sebességhatárokat. Dániában ezt úgy határozták meg, hogy vagy a megengedett sebesség kétszeresével, vagy autópályán legalább 200 km/órával kell hajtanunk, hogy így járjunk.

A helyszínen lefoglalják és elviszik az autót, mi meg majd csak állunk és nézünk. Azt teljes mértékben ránk bízzák, hogy miként akarunk tovább menni, az autónkkal biztosan nem fogunk.

A harmadik olyan tevékenység, amiért nem csak a jogosítványunkat, de akár az autónkat is elvehetik, az a veszélyes közlekedés. Ilyen az, amikor agresszívan állunk a többi közlekedőhöz és veszélyeztetjük őket különböző módokon.

Az elvett járműveket eleinte csak megőrzik, és a bíróság dönt arról, hogy visszaszolgáltatják vagy ténylegesen elkobozzák. Utóbbi esetben a rendőrség elárverezi a járművet, és az így kapott összeg az államkasszába vándorol.

Ide kattintva tesztelheted a tudásod annak kapcsán, hogy melyik országban ülhetsz volán mögé úgy, hogy van benned némi szesz.

Deposiphotos