2023. február 19. | 08:05

10. A függetlenség napja - idegenek anyahajója

Következő

Az amerikai nép igencsak büszke múltjára és jelenére is, ennek apropóján 1996-ban egy, az angoloktól való elszakadásukat idéző film jelent meg, A függetlenség napja címmel. Persze a történet nem az amerikai függetlenedési háborúról szól, hanem az akkori jelenben játszódik, amelyben a Földet hatalmas, földönkívüli invázió éri.

Az azóta rongyosra ismételt idegen-invázió az ezredforduló elején újdonságnak számított és a zsáner megteremtésében ez a film hatalmas szerepet játszott. Ehhez nagyban hozzájárult a hatalmas, nagyjából 26 milliárd forintos büdzsé, amelyből 440 millió csak a Super Bowl félidejében levetített reklámra ment el.

A pénz annyira hatalmas szerepet játszott, hogy A függetlenség napja az első hollywoodi blockbuster filmek egyikének számít és kikövezte az utat a mindmáig rengeteg nézőt vonzó sci-fi és katasztrófafilmeknek.

A rengeteg pénz persze nem sokat számít, ha a film nem képes visszahozni a rászánt összeget. A függetlenség napja könnyen megugrotta ezt az akadályt, a legtöbb bevételt hozó film volt 1996-ban és a második legtöbbet hozó valaha. Díjak terén is kaszált, a legjobb vizuális effekt díjat nyerte el a ’96-os Oscar-gálán és Legjobb Zene kategóriában is jelölték, de ott az Angol beteg nyert.

A másik kulcs a sikerhez pedig a látvány volt. A filmbeli idegenek anyahajója 550 kilométer széles, amelyen kisebb, város méretű űrhajók állomásoznak és indulnak a földi invázióra, miközben ezeknek a fedélzetén pedig szintén több, még kisebb cirkáló tud állomásozni.

Egy ilyen űrhajó tehát tökéletes lehet a Föld leigázására, hiszen fél Európát képes egyszerre betakarni, nem is beszélve a fedélzetén cirkáló ezernyi, város nagyságú gépről. De persze minden film végén a jó győz, így Will Smith és csapata a Jeff Goldblum karaktere által létrehozott számítógépes vírus segítségével használhatatlanná teszik a hatalmas űrhajót.

Ami külön érdekes adalék, hogy A függetlenség napját, amely ezer és egy szállal hirdeti az amerikai nép büszkeségét, nem amerikai rendező dirigálta, hanem német. Roland Emmerichet kifejezetten megkérték, hogy vállalja el a film direktálását, aki társíróként is részt vett a munkálatokban.
 

Következő
Nyitókép: Sacha Steinbach / Stringer / Getty Images