2023. május 15. | 14:34

8. Spygate – McLaren, 2007

Következő

Egy tisztességes méretű könyvet megtöltene a „Spygate” néven elhíresült kémbotrány, amely 2007-ben robbant ki az F1-ben. Az egész azzal kezdődött, hogy a Ferrari felfüggesztette főszerelőjét, Nigel Stepney-t, miután különféle szabálytalanságokat fedeztek fel a maranellói csapat gyárában. A belső vizsgálatot követően az olaszok jogi lépéseket kezdeményeztek a McLaren akkori főtervezője, Mike Coughlan ellen, aki baráti kapcsolatot ápolt Stepney-vel.

A vád szerint Stepney közel 800 oldalnyi bizalmas dokumentumot adott át Coughlannek, aki aztán a feleségét kérte meg, hogy fénymásoltassa le neki az anyagot. A fénymásolást végző wokingi alkalmazottnak gyanús lett valami, és jelentette az esetet, így dőlt el az első dominó.

És bár a McLaren vizsgálata során az derült ki, hogy a Ferrari dokumentumait nem adták át a csapat többi tagjának, vagy nem használták fel az autó tervezése során, az FIA hivatalból elrendelte az ügy alapos kivizsgálását.

kép
Nigel Stepney
forrás: Getty Images

A McLaren e-mailezéséből kitűnt, hogy a csapat állításával ellentétben nagyon is sokan tudtak arról Wokingban, hogy van egy téglájuk a Ferrarinál, és tisztában voltak a Stepney által küldött dokumentum létezésével is. Ugyanakkor az FIA arra a megállapításra jutott, hogy semmi bizonyíték sincs arra, hogy a McLaren felhasználta volna autójának tervezéséhez a Ferrari titkait.

A bizonyítékoknak köszönhetően a McLarent kizárták a 2007-es konstruktőri bajnokságból, és 100 millió dolláros büntetést szabtak ki a csapatra. Bár a versenyzőket nem érintették a szankciók, így szabadon harcolhattak az egyéni vb-címért, ám Fernando Alonso és Lewis Hamilton öldöklő csatája oda vezetett, hogy helyettük végül Kimi Räikkönen zsebelhette be a 2007-es bajnoki trófeát.

Következő
Darren Heath/Getty Images