2021. március 09. | 08:40

A városi cirkálókról ismert vállalat tisztán elektromos autógyártóként az crossover-szegmensben is nagy dobásra készül.

A német Daimler és a kínai Geely közös vállalkozásaként működő Smart a jövőben kizárólag elektromos járműveket gyárt majd. A kisméretű, parkolás szempontjából előnyös Smart ForTwo alternatív meghajtású változata helyett azonban hamarosan megérkezhet az első Smart crossover modell is.

A tervekről már idén januárban írtunk, amikor Daniel Lescow kereskedelmi vezető megerősítette, hogy a Smart első crossover autója 2022-ben kerülhet piacra. A jármű hivatalos bemutatójának az idén szeptemberre ütemezett Müncheni Autószalon adhat otthont. Ez lesz a Mercedes és a Geely első közösen gyártott Smart modellje, előbbi az SUV tervezéséért, utóbbi a fejlesztésért és a gyártásért felel majd.

A kiszivárgott információk alapján a Smart modell a Mini Cooper Hardtop méretéhez hasonló lesz, ami kívül és belül is nagyobb, mint a jól ismert ForTwo. Az új Smart a jelek szerint első-, hátsó- és összkerék-meghajtással is elérhető lesz. Utóbbival sem érdemes terepen történő száguldásra készülni, hiszen a Smart modelljét inkább városi használatra szánják.

A jövőre debütáló autó tervezéséhez a Geely úgynevezett SEA architektúrája nyújt alapot, melyet a jövőben egy újabb Smart modell gyártásához is felhasználhatnak. A méreteket érintő váltás mellett technológiai újításokra is lehet számítani. A Smart a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a járművek közti összeköttetésre – például felhőalapú szolgáltatással történő frissítésekkel – illetve részben önvezető funkciókkal is bővülhet a repertoár.

A Daimler és a Geely közös termékét a kínai Hszian városában fogják gyártani 2022-től. A gyáregység kapacitása évi 150 ezer jármű előállítását teszi lehetővé.