A 2022-es Ford F-150 Lightning az első olyan tisztán elektromos pickup, mely károsanyag-kibocsátás nélküli energiatárolót kínál az amerikai háztartások számára. Ennek köszönhetően egy áramkimaradás esetén az autó akkumulátora biztosítja a lakásban található fogyasztók áramellátását.

Ford F-150 Lightning

Az Egyesült Államok vezető napelemes vállalata, a Sunrun a Ford partnere ebben a küldetésben, így ők telepíthetik az F-150 Lightning otthoni töltési megoldásokat a kiválasztott területeken. Így amellett, hogy a házak napelemes energiaellátása megvalósul, az elektromos kisteherautó is zöld energiával lesz feltölthető. A 80 amperes Ford Charge Station Pro integrációja a napenergiás töltés mellett lehetővé teszi az F-150 Lightning tulajdonosok számára a Ford Intelligent Backup Power alkalmazását is.

A Ford Charge Station Pro töltőszerkezet a nagyobb hatótávolságú F-150 Lightning modell alapfelszereltségéhez tartozik, ám a kisebb hatótávú kisteherautó tulajdonosai is megvásárolhatják.

Az F-150 Lightning nagyobb akkumulátoros változata akár 131 kWh energia tárolására is képes, és 9,6 kW teljesítményű áramforrást biztosít, 120 és 230 voltos hálózaton egyaránt. Egy hagyományos, benzines aggregátorral összehasonlítva, ez környezetkímélőbb, csendesebb, tisztább és hatékonyabb megoldást kínál.

Egy átlagos amerikai háztartás 30 kilowattóra áramot fogyaszt naponta. A Ford szerint a bővített kapacitású F-150 Lightning akár 3 napig is képes az otthoni áramellátás biztosítására.  

„Az F-150 új innovatív megoldásokat kínál a vásárlók számára, köztük egy olyat, ami az otthonuk áramellátásában nyújt segítséget. A Sunrun kiemelkedő szakértelmének köszönhetően még több helyre el tudjuk juttatni a napelemes rendszereket, ezáltal a tulajdonosok energiatárolóként használhatják a kisteherautóikat. Célunk, hogy a jövőben még több elektromos hálózat ökológiai lábnyomát csökkentsük” – fogalmazott Matt Stover, a Ford töltési-és energiaszolgáltatásért felelős igazgatója.

Az amerikai autógyártó tervei alapján az F-150 Lightning modell a jövőben még több olyan megoldást kínál majd a vásárlóknak, mellyel energiát és pénzt takaríthatnak meg, valamint terhet vehetnek le az elektromos hálózatról.