2022. június 01. | 13:58

A járművek töltéséhez sem a hagyományos, sem az ipari aljzatok nem alkalmazhatók.

A biztonság növelése érdekében betiltották az elektromos autók otthoni, konnektorról való töltését Norvégiában. A tulajdonosoknak továbbra is van lehetőségük az otthoni töltésre, ehhez azonban saját töltőt kell kiépíteni – olvasható a tv2.no beszámolójában. A cél állítólag nem az, hogy megadóztassák az elektromos áram üzemanyagcélú felhasználását.

Eleinte csak az új töltési pontok létesítésére vonatkozik az új szabályozás, ugyanis szigorodtak a NEK 400-as kisfeszültségű elektromos berendezésekre vonatkozó előírások. Ennek értelmében az elektromos járművek töltéséhez sem a hagyományos, sem az ipari aljzatok nem megfelelők. Ennek értelmében pedig a töltőállomást kell kiépíteni ahhoz, hogy továbbra is legálisan lehessen otthon villanyautót tölteni.

elektromos autó töltése fali töltőről
Kép: Depositphotos

Jan Tore Gjøby, a Norvég Automobil Szövetség töltési szakértője üdvözölte a szigorítást és elmondta, ez a változás fontos, mivel biztonságosabbá teszi az autók töltését. Ugyanis egy megfelelően felszerelt töltőállomás sokkal biztonságosabb töltési megoldás, mint az elektromos fali aljzat. Nagyobb teljesítményt is elbír, és a töltőállomások számos extra biztonsági funkcióval rendelkeznek.

Egy különálló, otthoni töltőállomás létesítésével csökkenteni lehet a túlmelegedés és a tűzveszély kockázatát, ami kiemelten fontos, hiszen a legtöbben éjszaka töltik az elektromos autóikat, amikor a család alszik.

Nyitókép: Depositphotos