2022. április 19. | 10:15

A nappali töltésért 30 százalékkal kell többet fizetni. 

Több elektromobilitási szolgáltaó, így az E.ON, az ELMŰ-ÉMÁSZ és a Mobiliti is áremelést jelentett be az általa üzemeltetett nyilvános töltőoszlopok díjszabásával kapcsolatban.

Az E.ON hírleveléből kiderül, hogy a változás egyaránt érinti a cég által üzemeltett AC és DC töltőket. Az áremelkedéssel párhuzamosan pedig hét, eddig ingyenesen használható töltőoszlop esetében is fizetőssé válik a töltés.

A jelenleg érvényben lévő 99 Ft/kWh helyett április 26-tól már 129 Ft/kWh-t számol majd fel az E.ON a nappali töltésért. Nem változik azonban a 120. perctől fizetendő, 4 Ft/perc kiegészítő díj mértéke. Az este 8 és hajnali 6 között érvényben lévő éjszakai tarifa 65 Ft/kWh-ról 85 Ft/kWh-ra emelkedik, percdíjat azonban ebben az esetben nem kell fizetni. A MOM parkban a nappali töltés díja 155 Ft/kWh + a 120. perctől 4 Ft/perc lesz, míg az éjszakai töltés itt is 85 Ft/kWh-ba kerül majd.  

villlanyautó nyilvános töltés közben
Kép: Depositphotos

Ami a DC töltőket illeti, az eddigi kilowattóránkénti 120 forintos díj 149 forintra emelkedik, és a 30. percet követően változatlanul 9 forintos percdíjat számolnak fel a töltő használatáért.

További változást jelent, hogy hét, eddig ingyenesen használható töltőoszlopot is integrálnak a fizetős rendszerbe. Így április 26-tól már az alábbi helyszíneken is fizetni kell az áramvételezésért:

  • Ajka, Szabadság tér
  • Balmazújváros, Dózsa György utca
  • Balmazújváros, Kossuth tér
  • Göd, Nemeskéri-Kiss Miklós út
  • Göd, Penny Market (Köztársaság út)
  • Hatvan, Kossuth Lajos Általános Iskola (Iskola utca)
  • Hatvan, Mártírok tere

Ugyanilyen mértékű változás várható, szintén április 26-tól az ELMŰ-ÉMÁSZ töltőoszlopain is, vagyis a szolgáltató rendszerében az eddigi 99 forint helyett már 129 forintot kérnek majd egy kilowattóra áramért. Emellett a töltés indításakor már nem 3000, hanem 12 ezer forintot zárolnak majd a töltési díj kiegyenlítésére használt bankkártyán.  

villanyautó töltés közben
Kép: Depositphotos

Az ELMŰ-ÉMÁSZ hálózata szinte kizárólag 22 kilowatt teljesítményű AC töltőkből áll. Ezek közel kétharmada Budapesten található. A cég csupán egyetlen DC töltőoszlopot üzemeltet (Pápán), ami továbbra is ingyenesen használható.

A Mobiliti esetében egyelőre csak az ultragyors töltők percdíjainak drágulását jelentették be.

Nyitókép: Depositphotos