2021. szeptember 15. | 22:23

A német vállalat számára fontos a fenntarthatóság, itt egy újabb bizonyíték erre.

Az elektromos autók gyártása mellett a BMW egyéb korszerű közlekedési eszközökkel is igyekszik tenni a tisztább mobilitásért. A német vállalat a közelmúltban mutatta be CE-04 névre villanyos robogóját, valamint egy Dynamic Cargo nevű, elektromotorral és pedálokkal is felszerelt járművet, valamint a Microlino 2.0 mopedautó is készen áll a sorozatgyártásra A melléklet ábra azonban azt mutatja, a törekvések itt még nem értek véget. A következő néhány bekezdésben bemutatkozik a BMW Motorrad i Vision AMBY elektromos hegyikerékpár koncepciója. 

Mindenekelőtt kezdjük a mustrát a kerékpár kialakításával. Az áramvonalas, sportos dizájn a BMW esztétikai felfogása szerint egyszerre sugároz erőt és könnyedséget. Előbbiből ez a jármű különösen jól el van eresztve. A BMW három különböző módban gondolkodik, melyek eltérő végsebességet tesznek lehetővé. Ezek közül a legalacsonyabb érték 25 km/h, ami ideális a kerékpársávokban és pihenőövezetekben történő használatra. A közepes teljesítmény 45 km/h-s sebesség elérését teheti lehetővé, ami a városi utakon való közlekedéshez már elegendő lehet. Többsávos, lakott területen kívüli használat során a végsebesség elérheti a 60 km/h-s értéket is, ehhez azonban a törvényi szabályozásoknak megfelelő engedélyek és biztosítások is kellenek majd.

Amennyiben a fenti sorok nem hozták meg eléggé a kedved, elárulom, hogy az i Vision AMBY olyan fejlett technológiával rendelkezik, mellyel a kerékpár összes beállítása okostelefonról vezérelhetővé válik. Az alkalmazás segítségével a felhasználók létrehozhatják saját profiljukat, ahol a megfelelő biztosítási formát is kiválaszthatják. Ami még ennél is fontosabb, hogy ez a mobilapplikáció a kerékpár virtuális indítókulcsaként is funkcionál, a felhasználó arcának felismerésével.

Azok a városi közlekedők, akik a jövőben az i Vision AMBY mellett döntenek, valószínűleg nem kell szobabiciklit vásárolniuk. A villanyos kerékpáron ugyanis csak akkor lép működésbe az elektromos támogatás, ha a felhasználó rendszeres időközönként tekeri a pedálokat. A teljesen elektromos élményre vágyók számára a BMW pedál nélküli változat gyártását is tervezi.

A BMW motoros szekciójának hivatalos oldalán külön kiemelik, hogy az i Vision AMBY még csak koncepció fázisban van, egyelőre tehát senki se keresse a terméket a kereskedésekben.