2023. július 19. | 07:58

Jegy nélkül lehet utazni egy ideig az egy feltöltéssel akár 350 kilométer megtételére alkalmas közösségi közlekedési eszközökkel.

Budapesten tesztelik az MAN legújabb elektromos buszait. A járművek akár 350 km-t is képesek megtenni egyetlen feltöltéssel, a fékezéskor visszanyert energiát pedig visszatáplálják a rendszerbe.

Az e105-ös valamint az e210-es vonalon egy szóló, az e8E vonalon egy csuklós elektromos busz fog közlekedni a tesztidőszak alatt. Gyakorlatilag hangtalanul képesek suhanni, lokális károsanyag kibocsátás nélkül.

A szóló buszt július 17-én hétfőtől augusztus 3-ig lehet kipróbálni. A csuklós elektromos buszt júlus 21 és 29 között tesztelik.

Mindegyik MAN 12e típusú jármű teljesen elektromos, klimatizált és alacsonypadlós. Hogy potosan milyen paraméterekkel rendelkeznek, az a gyártó oldalán megtalálható.

A tesztelt elektromos buszok plusz szolgáltatásként, a 105-ös, a 210-es és a 8E járatok menetrendi indulásain felül fognak közlekedni, írja a BKK. Ez tehát azt jelenti, hogy az említett vonalakon sűrűbben fognak buszok közlekedni, amíg tart a tesztidőszak.

Aki nem akar potyára menni, annak érdemes letöltenie a BudapestGO alkalmazást. Ebben percre pontosan lehet nyomon követni, hogy éppen merre járnak az elektromos tesztbuszok.

A BKK elárulta, azért ezekre a vonalakra esett a választás a tesztelés kapcsán, hogy minél több, a fővárosra jellemző körülmény közepette ki lehessen próbálni az e-buszokat. A városi szakaszon kívül hegyvidéki terepen, sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is próbára teszik a járműveket.

A BKK hosszútávú célja a fenntartható közlekedés megteremtése. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig szeretné elérni, hogy az Európai Unió karbonsemleges legyen.

BKK, MTI / Balogh Zoltán

BKK