2023. március 14. | 22:45

Engedély nélküli építkezés és lehetséges vízszennyezés is szerepel a vádpontok között.

Ismét negatív okok miatt került reflektorfénybe a Tesla Berlin mellett található gigagyára. A Moz.de német internetes oldal információi szerint az amerikai vállalatot ezúttal egy helyi környezetvédelmi csoport támadja.

A brandenburgi Természetért és Tájvédelemért Szövetségtől három beadvány is érkezett a frankfurti ügyészségre, ezek közül kettőt a Tesla ellen fogalmaztak meg.

Az első szerint az elektromos autókat gyártó vállalat a gyáregység bővítése céljából vízforrásokat kutató tevékenységet végez, mely a talajvíz szennyezéséhez is vezethet.

A Tesla a Model Y és a Model 3 gyártási kapacitását szeretné növelni, ez az adat jelenleg évi 500 ezres darabszámot mutat. Az amerikai vállalat felajánlotta, hogy fizet a vízforrás feltárása érdekében végzett fúrásokért, ám a környezetvédelmi csoportok továbbra is ellenzik az ötletet.

A második beadvány a gigagyár mellett épülő, munkásokat szállító buszok fogadására alkalmas állomást támadja, ugyanis annak munkálatait az építési engedély beszerzése előtt kezdték meg.

Jelen állás szerint az ügyészség nem döntött a beadványok további sorsáról, a hírek szerint a Teslának a vízügyi kérdéssel kapcsolatban lehet félnivalója, ugyanis a fent említett környezetvédelmi csoport mellett más szervezetek is támadják az elektromos járműveket gyártó vállalatot. A Strausberg-Eckner helyi vízügyi társaság szintén a lehetséges vízszennyezés miatt aggódik.

A törvény ugyan papíron mindenkire vonatkozik, a Tesla tevékenységét azonban helyi politikai erők és egyéb közszolgálatot végző személyek támogatják. Anélkül, hogy pálcát törnék bárki felett, tudjuk, mi történik, ha egy jogi kérdésbe a politika is belekeveredik.

Egyelőre érdemes figyelni a fejleményeket, könnyen lehet, hogy a Tesla ezúttal nem ússza meg az ügyet egy figyelmeztetéssel. A gyártónak érdeke, hogy ne induljon el egy hosszadalmas eljárás, így inkább a termelési kapacitás növelésére tudnak majd összpontosítani.

Depositphotos