2023. szeptember 08. | 14:10

A lapos töltőkábelnek számos előnye lehet abban az esetben, amikor csak a járdán áthúzva tudjuk megoldani a töltést.

Az elektromos autókhoz való töltőpontok együtt terjednek az elektromos autókkal, de az infrastruktúra egyelőre így sem elég kiterjedt. Sok helyen egyszerűen kevés a töltő, és az embereknek gyakran nincs lehetősége saját garázsban megoldani a dolgot.

Magyarországon nagyjából 50 százalék azon elektromosautó-tulajoknak a száma, akik kénytelenek az utcán tölteni. Ez a szám Hollandiában 70 százalék, tehát jóval magasabb, így megoldás kell.

Ez jellemzően úgy néz ki, hogy a ház előtt parkoló autóhoz áthúznak egy kábelt a járdán, és töltik az autót. Ez persze sok esetben szabálytalan, hiszen a gyalogosokra nézve veszélyes lehet, míg babakocsival közlekedőknek és mozgáskorlátozottaknak egyenesen zavaró.

Emiatt egy holland startup elkezdett kifejleszteni egy lapos töltőkábelt. Ez olyan, mint régebben azok a többportos lapos vezetékek, amelyeket számítógépek vagy kis elektronikák nyáklapjába dugott az ember egy csatlakozóval.

A lényeg, hogy a jelenlegi hurka helyett egy egészen lapos és vékony vezetéket fejlesztenek, amelyben a legnagyobb kihívást ugye az energiaátviteli kapacitás jelentheti. Viszont ha ez megvalósul és igényesen terítjük ki a járdán, akkor elvileg nem okozhat akkora galibát, mint a mindenfelé tekeredő, merev, hagyományos töltőkábel.

A Villanyautósok.hu megkereste a holland céget, akik a töltővel foglalkoznak. Ők viszont még teljesen fejlesztési stádiumban vannak, így egyelőre keveset tudni arról, hogy milyen is lesz a töltő.

Ha elkészül és működik, akkor akár az autók saját töltői is lehetnének ilyenek. Hiszen egy ilyen lapos kábelszett akár könnyebben és kompaktabb módon tárolható is lenne, ha jól megcsinálják.

Sean Gallup/ Getty Images