2022. május 09. | 11:21

A bányatársaság 40 teherautót cserélne le, melyek évi 1 millió liter gázolajat égetnek el. 

A brit székhelyű multinacionális bányászati társaság, az Anglo American bemutatta a világ legnagyobb, bányászati célokra kifejlesztett, hidrogénhajtású szállító teherautójának prototípusát. A 2 megawattos teljesítményű hibrid teherautóban egy 1,2 megawattórás hidrogén-akkumulátor dolgozik, nagyobb teljesítmény leadására képes, mint dízelüzemű társai, és akár 320 tonna hasznos teher szállítására képes.

A járművet úgy tervezték, hogy minden tekintetben alkalmas legyen a mindennapos bányászati tevékenység elvégzésére a vállalat Mogalakwenában található bányájában, Dél-Afrika északkeleti részén. Ez a világ legnagyobb külszíni bányája, ahol évente csaknem tíz tonna platinát termelnek ki.

hidrogénhajtású bányászati teherautó
Kép: Anglo American

Az Anglo American a jelenlegi, mintegy 40 teherautóból álló flottáját szándékozik hidrogénhajtásúra cserélni, amelyek évente körülbelül egymillió liter gázolajat használnak fel.

A most bemutatott teherautó a cég nuGen Zero Emission Haulage Solution (ZEHS) nevű zöld hidrogénrendszerének részeként született meg. Ezt a rendszert egy napenergia-farm látja majd el energiával, ezzel és egy hidrogén-elektrolizátor segítségével állítják elő a teherautók üzemeltetéséhez szükséges zöld hidrogént.

A ZEHS projekt várhatóan 2026-ra fog teljes egészében beindulni. Ez az első lépés annak érdekében, hogy 2030-ra a vállalat mind a nyolc bányája szén-dioxid-semleges legyen. A globális bányászati vállalat azt a célt tűzte ki, hogy 2040-re valamennyi tevékenységével kapcsolatban nullára csökkentse a károsanyag-kibocsátást.

Nyitókép: Anglo American