Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Nem adnak több ingyenpénzt a svédek elektormos autók vásárlására

2022. november 16. | 11:48

Nem lehet többé állami támogatást kapni Svédországban környezetbarát autók vásárlása után.

A svéd kormány a múlt hét hétfőn jelentette be, hogy megszüntetik azt a környezetvédelmi bónuszt, amelyet elektromos autók vásárlása után kínáltak az ország állampolgárai számára. Nem sok időt hagytak a gondolkodásra, mivel november 8-ai hatállyal vezették ki a kedvezményt - írja a Villanyautósok oldala.

A hírek szerint valósággal megrohamozták az autókereskedéseket a svédek, amelyek késő estig fogadták a megrendeléseket. Az elektromos autókat vásárlók 70 ezer koronás, átszámítva 2,6 millió forintos támogatást jelentett. Ezt a svédek a megvásárolt villanyautó regisztrációja után legkorábban fél évvel kaphatják meg.

A klímabónuszra való jogosultság feltételei azonban 2023. január 1-jén megváltoznak. Akik még november 8. előtt megrendelték autójukat, ám csak a jövő évben regisztrálnak, 20 ezer koronával kevesebb támogatást fognak kapni.

A svéd kormány megindokolta, miért törlik el a kedvezményt. Úgy vélik, hogy ma már az elektromos autó vásárlása és vezetése azt a költségszintet kezdi elérni, ami egy hagyományos autóé, így már nincs szükség tovább arra, hogy az állam ingyenpénzzel támogassa a villanyautók vásárlását.

Depositphotos
Szívómotoros VW Passatot vettem, milyen nyűgjei lehetnek? Jövőre már a veszprémiek is közlekedhetnek kölcsönzött elektromos bringákkal

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!