2023. augusztus 02. | 07:28

Az átalakítás után ha valakinek van lehetősége kivárni a megfelelő idősávot, akkor olcsóbban töltheti majd otthon az elektromos autóját.

A magyar kormány a rezsicsökkentés átalakításán dolgozik és kiadta azt az Európai Bizottság felé. Emellett a dokumentumot társadalmi egyeztetés céljából is megosztották.

Ez összesen 14 reformot és 14 beruházást foglal magában és 2600 milliárd forint bevonásával kívánják véghez vinni. Az egyik pontja az áram lakossági felhasználását érinti, és egyeseknek akár komoly kedvezményt is nyújthat.

Az új szabályozás lehetőséget teremtene arra, hogy a lakosok dinamikus áramfelhasználásról szóló szerződést kössenek. Ennek az a lényege, hogy nem csak fix áron juthatnának áramhoz, hanem bizonyos időszakokban olcsóbban.

Ez akkor következne be, ha a rezsicsökkentésben meghatározott évi 2523 kWh áramennyiséget túllépjük. A másik feltétele a szerződésnek, hogy ehhez intelligens fogyasztásmérővel kell rendelkezni.

Mivel egyre többen szereltetnek fel napelemet házaikra, ezért napközben, főleg a déli és délutáni időszakokban csökken a lakosság energiaigénye a szolgáltató felé. Ezekben az időszakokban bár tudják csökkenteni az erőművek kapacitását, időnként meg kéne állítani azokat, annyi a betermelés bizonyos régiókban.

Ez viszont sokkal költségesebb annál, mintha inkább nyomott áron kiszórnák a pluszt. Ezért bizonyos időszakokban jóval olcsóbban juthatunk áramhoz, ebben pedig a már említett dinamikus szerződés segíthet.

Ha van lehetőségünk és kapacitásunk, akkor elektromos vagy plug-in hibrid autót ilyen időszakban töltve sokat spórolhatunk. Hiszen ilyenkor szélsőséges helyzetben előfordulhat, hogy fizetnek is a töltésért, hiszen sokszor előfordult az utóbbi időben a negatív piaci áramár.

Európa-szerte néhány helyről már beszámoltak arról villanyautó-tulajdonosok, hogy a töltés során pluszt termeltek. Bár nem komoly összegekről van itt szó, csupán néhány euróról, de a jelenség akkor is beszédes a jövőt illetően.

Depositphotos