hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Robbanás történt a bátonyterenyei használt akkumulátorokat feldolgozó gyárban

2022. július 20. | 10:53

Négyen sérültek meg, köztük egy ember súlyosan.

A robbanás kedden délelőtt történt, a SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor-újrahasznosító üzemében, egy új gyártósor üzembe helyezése közben. Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere Facebook-oldalán jelentette az esetet és közleményéből kiderült, hogy négyen sérültek meg a balesetben, köztük egy ember súlyosan, őt és a két másik sérültet kórházba szállítottak.

A polgármester azt is hozzátette, hogy a robbanás nem veszélyeztette a lakosságot és a baleset után végzett mérések nem mutattak ki egészségre ártalmas anyagokat. Szerinte azonban a legfontosabb az, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset.

üzemi gépek
A SungEel Hitech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei Ipari parkban az átadás napján, 2021. július 7-én (Fotó: Komka Péter / MTI)

A 85 ezer négyzetméteres területű üzem a dél-koreai cég második legnagyobb magyarországi gyára, amelyet alig több mint egy éve adtak át, 2021. július 7-én. A tavalyi átadón azt ígérték, hogy a 9,3 milliárd forintból felépített üzem száz új munkahelyet teremt majd és évente 50 ezer tonnányi hulladékot lesz képes feldolgozni.

Nem ez az első eset, amikor a gyárban nyomozást tartanak. Tavaly decemberben a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezésével meghallgatásokat tartottak, mivel az üzem katasztrófavédelmi szempontból veszélyesnek számít. Bakos Krisztián megyei iparbiztonsági főfelügyelő szerint ez a feldolgozás során keletkező, fekete színű, mérgező hatású por miatt volt szükséges. A vizsgálat során nem találtak semmit, amely szabályellenes lett volna, így az üzem tovább működhetett.

A nemrég történt baleset miatt azonban a katasztrófavédelem ismét vizsgálatot rendelhet el, amelyet csak súlyosbít a decemberi eset és a tény, hogy a majdnem tízmilliárd forintos beruházást egy éve adták át.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!