2022. július 20. | 00:14

Az engedélyt kiadó hatóság kiemelte, a kibocsátás mértéke továbbra is veszélytelen lesz a lakosságra nézve.

Nevada állam környezetvédelmi osztálya (NDEP) jóváhagyta a Tesla Reno gigagyárának megnövelt éves károsanyag-kibocsátásra vonatkozó engedélykérelmét. A hatóság hangsúlyozta, az új besorolás nem jelenti azt, hogy a Teslára kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak. A kibocsátás mértékének növelésére a hírek szerint a gyártási kapacitás bővítése érdekében van szükség.

„A frissen kiadott engedéllyel együtt a Teslának továbbra is meg kell felelnie az állami és szövetségi előírásoknak, a levegőminőségi szabványoknak, illetve a gyárnak ellenőrzési és bejelentési kötelezettsége is van. A károsanyag-kibocsátás szintje ugyan várhatóan növekedni fog, biztosíthatunk mindenkit, hogy ez a lakosságra nem jelent majd veszélyt” – árulta el a Reno Gazette Journal kérdésére a környezetvédelmi hatóság.

A Tesla szóban forgó üzemében II. osztályú levegőminőségre vonatkozó engedély van érvényben. Ebbe a kategóriába olyan gyárak tartoznak, ahol kevesebb, mint 100 tonna szennyezőanyagot bocsátanak ki. Ehhez hozzáadódik, hogy a szabályozás további 25 tonna veszélyes levegőszennyező kitermelését engedélyezi évente. Az I. osztályú minősítésnek köszönhetően a gigagyárban 100 tonna fölé mehet az éves kibocsátás, illetve a másik fenti mutatóban is átléphetik a 25 tonnát.

Az NDEP tájékoztatása szerint a szóban forgó anyagok közé tartozhat a szénmonoxid, a kén-dioxid, és más káros vegyületek. A hatóság azonban több közleményben megerősítette, hogy az anyagok mennyisége a levegőminőségre vonatkozó küszöbértékek alatt lesz, és mindenben megfelel majd a hatályos környezetvédelmi törvényeknek.

Nyitókép: Unsplash