2023. december 24. | 18:05

A világ minden pontján vannak lenyűgöző autós kiállítások, amelyektől leesik az állad.

Következő

Manapság már nem annyira divat múzeumba járni, mivel a jegyek sokszor iszonyatosan drágák, nagy a sor és persze a legtöbb tárlat csak néhány képből és szoborból áll. Azonban egyre több az olyan múzeum, ami kifejezetten egy dologra összpontosít, legyen az mondjuk fényillúziókra vagy a látás hiányára épülő kiállítás, de van közlekedési- vagy természettudományi múzeum is.

És vannak az autós múzeumok. Aki csak egy kicsit is kedveli az autózás, a vezetés vagy épp az autóversenyzés világát, biztos, hogy volt már legalább egy autós kiállításon az élete során, sőt, talán még azok is, akiket egyáltalán nem vonz ez a világ. És ez nem véletlen. Az autós múzeumok egy cseppnyi történelmet mutatnak be, egyszerű közlekedési eszközöket, de közben ezek a gépek van, hogy száz évnél is idősebbek, és mai szemmel akár művészetként is láthatjuk őket.

Van olyan kiállítás, amely átfogó képet igyekszik adni az autózásról és van, amelyik kifejezetten autóversenyzéssel foglalkozik, mások pedig egy adott ország vagy éppen egy márka modelljei köré csoportosulnak. Több ezer autós múzeum van a Földön, kisebbek és nagyobbak egyaránt, gyűjtők saját kollekciója (mint például Balatonnál található Káli Autó-Motor Múzeum) és állami tárlatok.

Ha nem is jutok el mind ezekre a helyekre, mindig jó érzés tölt el, hogy legalább végignézzem a képeket, hogy milyen csodákat állítanak ki egy-egy múzeumban. Éppen ezért összeválogattam 10 olyan autós múzeumot a világ különböző országaiból, ahova érdemes elmenned, ha imádod az autókat.

Fontos hozzátenni, hogy ez a lista szubjektív, saját válogatásom, így nem rangsort állítottunk fel, hanem betűrendben következnek az egyes múzeumok. Lássuk is őket!

Következő
Nyitókép: Tauber Ákos / Alapjárat.hu