2023. július 30. | 08:11

Nemrég alkalmam volt bejárni Európa egyik legnagyobb közlekedési múzeumát, ahol egyszerűen szinte minden megtalálható az elmúlt bő száz évből, ami a közlekedéshez kapcsolódik.

Következő

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy van egy hely itt Európában nem is olyan messze, ahol szinte mindent megtalálsz, ami a közlekedéssel kapcsolatos? Nem csak a világ első autóját veheted részletesen szemügyre, de világrekordereket, több száz milliót érő klasszikusokat és különleges koncepciókat is.

Persze ez még csak egy szelete történetnek, mert a németországi Technik Museum Sinsheim nem csak az autózásról szól. Kolosszális lokomotívok, hihetetlen méretű munkagépek, világháborús járművek, repülőgépek és ritka versenyautók is pihennek a kiállításon. Nem beszélve arról, hogy a múzeum két éke, a világ két legendás, szuperszonikus utasszállító repülője, a Concorde és a Tupojev Tu-144 nem csak megnézhető, de be is járhatod ezeket személyesen.

Három fő csarnok látogatható a múzeumban, amiket egyértelműen kinőtt a hely az 1981-es nyitásához képest, hiszen már több kültéri kiállítás is megtekinthető. A tetőt is teleszórták repülőgépekkel, amikbe egyébként nyugodtan felmászhatunk és van, amelyikből még le is csúszdázhatunk. Tehát a program minden korosztálynak nyitott és a jegyet sem mondanám drágának. Egy felnőttnek 21 euró, ami jelenlegi árfolyamon nincs 8000 forint. Emellett pedig 5 és 14 év közötti gyermeknek (4 éves korig ingyenes) 17 euró, ez is alig több mint 6300 forint.

Ennél talán nagyobb költség lehet, ha csak azért utaznánk Németországba. A múzeum Sinsheim városában található a baden-württembergi tartományban. Ez Budapesttől autópályán 919 kilométer és 8-9 óra a Google szerint, így mindenképpen érdemes lehet összekötni valamivel. Se Frankfurt, se Stuttgart nincs messze és utóbbiban ott van a Porsche illetve a Mercedes Museum is, tehát több napi programot rejt magában a környék. Távolabbról is érdemes lehet bevállalni, hiszen Németországnak közismerten jó autópályái vannak, mi Nürnberg mellől 2 óra alatt értünk oda.

Tehát mindenképpen ajánlom, ha esetleg autórajongó vagy, de akkor is jól fogod magad érezni, ha csak a technológia fejlődése érdekel. Ha esetleg még nem győztelek meg, akkor összeállítottam neked még néhány oldalt, amiken külön-külön kategóriákra szedtem a tárlatot. Ezekhez pedig galériát is csatoltam, hátha a képek meghozzák a kedvedet egy jó kis németországi utazáshoz és múzeumlátogatáshoz, szóval csak lapozz!

Következő
Sturcz Bertalan / Alapjárat