2023. július 30. | 08:11

Egy falat Amerika

Következő

Lehet haragudni rájuk, voltak puritánságba fulladó évtizedek, de azt el kell ismerni, hogy az amerikai autógyártás óriási jelentőséggel bír az autóiparban. Nézzük csak egészen a '10-es évektől kezdve a Ford T-modellt, amely az első széles tömegek számára is elérhető autó volt.

Egy kis falat hot rod kultúra is képviselteti magát a múzeumban

De rengeteg találmány vagy autóban való legelső felhasználás is hozzájuk tartozik. Például tudtad, hogy az első turbófeltöltővel szerelt autó is amerikai volt? Meg aztán sokan álmodoznak a hatalmas közúti hajókról, amiken még minden masszív és ólomnehéz fém elemek vannak. Ezek az autók sosem a takarékosságról vagy a szerénységről szóltak, de az akkori gazdaság - kisebb szünetekkel - ezt sokáig megengedte.

A sinsheimi múzeumban ráadásul az a nagyszerű, hogy nem csak a gyári autókat állították ki, hanem a kultúrához fűződő elemeket is. Például roncsderbi autó a poros karámban vagy korai generációs Corvette-ek egy régi filmes kamera előtt. Klasszikus fodrászüzlet beltéri dizájnja mellette az ikonikus Indian motorkerékpárok, vagy a döntött Nascar pálya a hozzá tartozó autókkal.

Megvillannak itt tuning-irányzatok is, mint a hot rodok világa vagy a csillogó lowriderek sokszor agyatlannak tűnő díszekkel és kiegészítőkkel. Elképesztő dragsterek, amik maguk alá gyűrik az aszfaltot vagy egy több száz lóerős MINI - ez inkább csak építésében amerikai. Persze Amerikát nem lehet egy ilyen keretbe zárni, a múzeum több pontján is felbukkannak az országot és kultúrát képviselő autók, de erről majd a későbbiekben olvashatsz.

Nem csak az autók ragadnak magukkal, de a hangulatot is megteremti a kiállítás. Mai szemmel talán már nehéz is beleképzelni magunkat abba a korba, amikor ezek rohangáltak. Hiszen mikor menne át a gyalogosvédelmi biztonsági vizsgán egy Pontiac, aminek 20 centis fém repülőgép van az orrán? De ez akkoriban senkit sem érdekelt. Csak legyen króm, legyen robosztus, csillogjon és legyen mindenekfelett tiszteletet parancsoló. Ezért annyira lenyűgöző a kiállítás ezen része.

Következő
Sturcz Bertalan / Alapjárat