kedd - 2023. február 07.
2 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 622 Ft
100 668 Ft
D 668 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A 10 legfurcsább ablaktörlő a nagyvilágból - VIDEÓ

2022. augusztus 18. | 17:48

Van köztük sok kreatív megoldás, de néhány feleslegesen túlbonyolított is.

Az autózás történetében sok kreatív megoldást láttunk már, nincs ez másként az ablaktörlő lapátok tekintetében sem. A szélvédő tisztítására szolgáló lapátok kialakítása és mozgása olykor egészen érdekes tud lenni. Következzen most tíz a legérdekesebbek közül, néhány leleményesnek, néhány pedig rendkívül túlbonyolítottnak tűnik.

10. Honda Civic VIII

Elsőként nem egy annyira meghökkentő példa jön, de azért az ufó Civic megoldása is eltér a leghétköznapibb, mindkét lapátot balra mozgató szerkezetektől. A két lapát tengelye a szélvédő alatt a két alsó sarokban helyezkedik el, így két különböző irányba törölnek, ám egyszerre mozognak.

9. Toyota Yaris III

A hármas Yaris megoldása sem annyira hétköznapi, egyetlen, szinte középre helyezett lapát látja el a feladatot, ám maga a szerkezet dupla karral rendelkezik.

8. Audi A2

A Yarishoz hasonló itt is az elv.

7. Renault Scenic II

A Scenic egyterű esetében az egyik lapátnél egy csuklós megoldást ötlöttek ki annak érdekében, hogy képes legyen nagyobb felületet megtisztítani a lapát.

6. Lexus RX IV

Itt ugyan alaphelyzetben nem látszik a géptetőtől, de az egyik lapát szintén rafináltan mozog.

5. Mercedes W124

Valószínűleg ez ugrik be a legtöbbeknek, ha érdekes ablaktörlőről van szó, a Mercedes Mono Wiper megoldása nagyon elegáns és hatékony is, ahogy a videón is látszik.

4. Alpine A310

Most jönnek csak az igazán meghökkentő kialakítások. Az Alpine sportautóján egymás mellett, középen helyezkedik el a két lapát. Úgy nyílnak szét, mint egy könyv lapjai, a felső holtponton mégsem ütköznek össze.

3. Dodge Viper

A híres amerikai izomkolosszus ablaktörlői szintén egymással szemben dolgoznak, ám itt az az érdekes, hogy nem egyszerre, hanem ellentétes ütemben.

2. Jaguar E-Type

A világ legszebb autójának is mondott brit klasszikusnak olyan alacsony és széles az első szélvédője, hogy a mérnökök három kisebb ablaktörlő lapátot terveztek rá, amelyek elég érdekes látványt nyújtanak mozgás közben.

1. Vector W8

A szuperritka sportautó minden eleme meghökkentő és teljesen egyedi, miért lenne másként az ablaktörlőivel? Kellett is a kreativitás, hiszen egy nyolcszögletű szélvédőt nem egyszerű letakarítani. A működés nem tűnik azonban túl kifinomultnak, olykor össze is akad a két kar.

Ha pedig érdekel, hogyan kell ablaktörlő lapátot cserélni a hétköznapi modelleken, akkor ezt a videót se hagyd ki!

Nyitókép: Depositphotos

Megnéztük, mennyibe kerül a legdurvábban felextrázott új 911 GT3 RS 2 nap alatt mindössze 2 piroson átmenőt fogott a rendőri drón - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!