Nem túl gyakori jelenség, hogy egy F1-es pilóta egy kollégáját “fuvarozza”. A leggyakoribb ilyen esetek a benzin kifogyása miatt történtek, hiszen ki volt mérve az egy versenyre elegendő mennyiség.

Legutóbb 2017-ben láttunk példát erre, amikor most már Aston Martin pilóta, Sebastian Vettel és leendő csapattársa, Lance Stroll ment össze a levezető körön teljesen érthetetlen módon. Nézzük, melyek azok a legemblematikusabb fuvarozások, amelyek a Forma-1 történetében előfordultak.

1. Coulthard vitte Häkkinent – 2001, Spanyolország

A 2001-es bajnokságot toronymagasan Michael Schumacher nyerte immáron másodjára a Ferrari színeiben, karrierje során negyedik alkalommal. A spanyol futam volt a szezon során az ötödik, amikor nem talált legyőzőre a hétszeres világbajnok. Az utolsó körben a McLaren-Mercedes pilótája Häkkinen az első helyről esett ki egy kuplung probléma miatt, hogy aztán leintse a csapattársát, David Coulthardot egy fuvarra.

2. Alesi vitte Bergert – 1996, Németország

Ezen a nagydíjon az a pilóta nyert, aki végül az év végén a világbajnoki címet is bezsebelhette, ez pedig Damon Hill volt. A taxisöfőr szerepében ezúttal Jean Alesi tetszelgett, aki a Benetton-Renault-jával a második helyen ért a célba. Csapattársán kellett segíteni, hiszen Gerhard Berger három körrel a vége előtt esett ki egy váratlan motorhiba miatt. Együtt gurultak be a boxba.

3. Webber vitte Alonsót – 2011, Németország

Fernando Alonso ebben az évben nem tudott közel maradni Vettelhez, aki 19-ből 16 futamon többnyire az első helyen végzett, vagy legrosszabb esetben is a másodikon. Alonso elővigyázatossági okokból állította le a Ferrarit, amely egész évben gyengébb volt, mint amire vártak. A spanyol ekkor még türelmes volt az olasz istállóval szemben.

4. Berger vitte Capellit – 1991, Németország

Ebben az évben Senna és Mansell vívott csatát a győzelemért. A brit bajnok túl sokszor esett ki ahhoz, hogy esélye legyen a végső sikerre, így összesen 24 ponttal nyert Ayrton Senna. A negyedik helyezett Gerhard Berger ezen a Német Nagydíjon is a negyedik helyen végzett, hogy aztán a kilenc körrel korábban kieső Ivan Capelli leintse és befuvaroztassa magát vele a boxba.

5. Alonso vitte Webbert – 2013, Szingapúr

Vettel elképesztő dominanciája jellemezte ezt a szezont. Alonso ebben az évben sem talált ellene semmilyen ellenszert. Kétszer azért nyert futamot, de a szingapúri viadalon Vettel vitte a prímet, nem is kis előnnyel, több mint 32 másodperccel. Mark Webber ugyanazzal az autóval erőforrás-meghibásodás miatt kényszerült kiállni az utolsó körben, hogy aztán a második helyen befutó Fernando Alonso fuvarozza be a garázsokhoz.

6. Schumacher vitte Fisichellát – 1997, Németország

Ez Villeneuve éve volt, hiszen megnyerte a világbajnokságot, miközben Michael Schumachert a szezonzárón elkövetett szabálytalansága miatt kizárták. Még a Német Nagydíjon futott be a második helyen, hogy aztán a győzelemért is csatában lévő Fisichellát fuvarozza be a boxutcába. A Jordan istálló ekkor nagyon jó irányba indult el: remek teljesítményüket egy 1999-es harmadik hellyel koronáztak meg, amely a csapat legjobb eredménye volt a konstruktőri tabella tekintetében.

7. Coulthard vitte Barrichellót – 1995, Németország

A helyszín most is Németország, ahol Coulthard már másodjára szerepelt a taxisofőr szerepében. Most Rubens Barrichellót kellett fuvaroznia, akinek ez volt a harmadik szezonja a Forma-1-ben.

David Coulthard a Williams és a McLaren színeiben négyszer ért el összetett béli harmadik és egy második helyezést. Az, hogy ő egyszer sem ért fel a csúcsra, az csupán a McLaren megbízhatatlan működésének, a szerencsétlenségnek és a Schumacher-Ferrari páros dominanciájának köszönhető.

8. Wehrlein vitte Vettelt – 2017, Malajzia

A bevezetőben már tettem utalást erre az eseményre, amely még csak nem is a versenyen történt, hanem a levezető körön. Vettel éppen az utolsó szalmaszálba kapaszkodva próbálta életben tartani bajnoki esélyeit Lewis Hamiltonnal szemben. A német ebben az évben vezethette volna győzelemre a Ferrarit, ahol már nagyon ki voltak már akkor is éhezve a győzelemre. Vettel forrófejűsége is kellett ahhoz, hogy ez ne jöjjön össze és persze a Ferrari malőrjei, mint például Vettel motorhibája ezen a maláj futamon, hogy aztán a következő Japán Nagydíjon ráadásul az egyik gyertya meghibásodása okozzon galibát.

Ennek a futamnak a levezető körén Stroll figyelmetlensége miatt került bajba Vettel, amely után honfitársa, Pascal Wehrlein fuvarozta vissza a boxutcába.

9. Schumacher vitte Alesit – 1995, Kanada

Jean Alesi egyetlen Forma-1-es győzelmét ezen a futamon szerezte, ám a leintés után már nem tudta teljesíteni a levezető kört. Az ötödik helyen végző Michael Schumacher szállította be a boxutcába. A francia szinte állva ünnepelt a Benetton hátulján.

10. Mansell vitte Sennát – 1991, Anglia

Habár egymás ellen vívtak csatát a bajnoki címért, Nigel Mansell nagyon sportszerű volt. Senna autójából kifogyott az üzemanyag, így csak a negyedik helyen rangsorolták, hogy aztán a pálya széléről összeszedve szállítsa be a brit bajnok a garázsokhoz.

11. Laffite vitte Laudát és Prostot – 1984, USA

A szinte ismeretlen Jacques Laffite a legendák taxisofőrje lehetett, hiszen fuvarozta Niki Laudát ls Alain Prostot is.

12. Piquet vitte Johanssont, Arnoux-ot és Alliotot – 1986, Mexikó

Először csak ketten utaztak egy pilóta versenygépén, azonban miután az ő autója is felmondta a szolgálatot, igen komikus helyzet állt elő, hiszen egy negyedik pilóta, a brazil Forma-1-es háromszoros bajnok autójára átszállva haladtak tovább.