vasárnap - 2023. március 26.
17.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

20 évvel korábbi időt mutat egyes Honda modellek kijelzője

2022. január 07. | 20:50

Az óra a navigációs rendszer frissítésétől bolondulhatott meg, a gyártó pedig egyelőre nem tudja a megoldást a problémára.

A Honda Acura modellekkel kapcsolatos internetes fórumokon egy felettébb érdekes jelenség szolgáltatja a legfőbb beszédtémát. A tulajdonosok ugyanis az idei év első frissítését követően azt tapasztalták, hogy a navigációs rendszerük kijelzője 20 évvel korábbi dátumot mutat, az óra pedig egy bizonyos időpontnál lefagyott. A hiba a hírek szerint amerikai, kanadai és brit autósokat is érint

 A jalopnik.com munkatársai utánajártak a probléma lehetséges forrásának.

„A Honda amerikai kirendeltsége tisztában van az idősebb Honda modelleket érintő problémával. Jelenleg is vizsgáljuk a helyzetet, keressük a lehetséges megoldásokat, ám ebben a pillanatban nem tudunk ennél többet mondani. A mérnöki csapatunk szerint a probléma idén január és augusztus között bármikor felmerülhet. Amint elérhető lesz a javítás, kapcsolatba lépünk a tulajdonosokkal” – állt az American Honda válaszában.

Az Egyesült Királyságban élő felhasználók is hasonló üzeneteket kaptak válaszul. A Drive Accord fórum egyik felhasználója beleásta magát a navigációs rendszer menüjébe, nála például 2002. május 19-et mutatott a kijelző, ami éppen 1024 héttel ezelőtt volt. Informatikusok, ugye nektek is feltűnően kerek ez a szám?!

A GPS által kijelzett időt a rendszer egy meghatározott időponttól kezdve méri. A dátumban egy 10 darab bináris számjegyből álló kód jelzi az adott hetet, ezek a számjegyek 0-tól 1023-ig számolnak, majd az 1024. héten kezdődik minden elölről. A GPS időszámítás 1980. január 6-án indult, az első nullázásra 1999 augusztusában, a következőre pedig 2019 áprilisában került sor, a következő pedig 2038-ban lesz esedékes. Amennyiben a szoftver nincs megfelelően kódolva, a kijelző akár 1024 héttel korábbi adatot is mutathat.

A felhasználók alapesetben ki tudják kapcsolni az automatikus frissítéseket, a dátumot és időt pedig manuálisan beállíthatják, ám ez a funkció jelenleg nem működik. Az óra az autók minden egyes indításakor visszaugrik a 20 évvel ezelőtti dátumra.

Megállít a rendőr? Ne ijedj meg! Drágaságom: Volkswagen Polo 1.0 TSI DSG 2021 - Teszt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!