2023. január 20. | 10:50

Aki arra él és ismeri az ezzel kapcsolatos szabályozásokat, azt nem lephette meg ez a lépés.

Új év első napján, tehát már 2023. január 1-jén életbe lépett egy új rendelet Kaliforniában, miszerint kitiltják útjaikról a 2010 előtt gyártott dízel buszokat és teherautókat. Számításaik szerint ezzel jóval kevesebb károsanyag-kibocsátása lehet a közúti fuvarozásnak.

A pontos szabályozás szerint akkor nem szabad használni az adott járművet, ha annak össztömege meghaladja a 6,4 tonnát. Ezzel sok fuvarozó vállalat kerül nehéz helyzetbe, elméletben összesen 70 ezer teherautót és még ennél is több, 200 ezer buszt érint a rendelkezés.

Az is igaz, hogy az üzemeltetőket nem érhette meglepetésszerűen a rendelet, hiszen 2008 óta folyamatosan dolgoznak a magas károsanyag-kibocsátású járművek fokozatos kivezetésén. Tehát nem arról van szó, hogy egyik napról a másikra, csettintésszerűen mindenki engedje el korosodó járműveit.

Erre az is bizonyíték, hogy 2020-ban már született egy hasonló rendelet, akkor a 2004 előtti teherautókra és buszokra vonatkozott. Ezt követte 2021, amikor már 2007 volt az első határ életkorban, idén pedig jött a 2010-es limit.

Azt is fontos kiemelni, hogy nem kell azonnal eldobni ezeket a járműveket, mert vannak alternatív megoldások, sőt, nem is vonatkozik mindenkire a rendelet. Azok a teherautók vagy buszok, amik éves szinten nem mennek többet 1600 kilométernél (1000 mérföld), azokra nem vonatkozik a szabályozás, viszont ezt a hatóságok fogják ellenőrizni és csúnyán bele lehet bukni, ha trükköznének a vállalkozások.

Emellett a már meglévő járművek fejlesztése is megengedett. Az egyik módszertan, hogy egy plusz szűrőt szerelnek fel, amivel csökken a károsanyag-kibocsátása. További alternatíva lehet a motor cseréje, ami ugyan nálunk iszonyatos szenvedés, Amerikában kicsivel jobban alkalmazkodtak a jogszabályok a való élethez.

Ennek köszönhetően korábban már 1,5 millió érintett döntött motorcsere mellett, ezek szerint ez lehet rentábilisebb Amerikában, mint a komplett teherautó cseréje. Kaliforniában egyébként nem meglepő egy ilyen rendelkezés, az USA legnépesebb és gazdaságilag legerősebb állama, pedig időnként őket is megérinti a szembeszél.

Depositphotos