hétfő - 2023. február 06.
-7.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

5 katonai jármű, amelyek létezéséről eddig valószínűleg nem tudtál

2021. április 18. | 09:50

A most következő járművek nagyon eltérnek a hétköznapi négykerekű gépektől.

A megfelelő forrással rendelkező országok folyamatosan keresik a katonai előnyszerzés lehetőségeit. Az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország vagy Izrael dollármilliárdokat költ évente a harci járművek és a hadsereg felszerelésének fejlesztésére. A most következő összeállításban szerepel néhány futurisztikus modell, melynek tervezési megoldásai és fegyverzete eltér a hétköznapitól. Ha készen állsz, ismerkedjünk meg a legmenőbb katonai járművekkel.

1. JLTV

A JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) a hagyományos Humvee alapjaira épülő katonai jármű, mely bármilyen nehéz tereppel képes megbirkózni. A teljes kabint páncélbevonat borítja, a belső térben helyet foglalók pedig robbanás ellen védelmet biztosító üléseket használhatnak. A JLTV-t nehézgépfegyverrel, automata gránátvetővel, valamint páncéltörő rakétakilövővel is fel lehet szerelni. Kell ennél több egy félelmetes harci járműhöz?

2. Mantis Armored Vehicle

Első ránézésre inkább egy Mars-expedíció kellékére hasonlít, ám a Mantis páncélozott jármű a gyakorlatban az izraeli hadsereg egyik fontos közlekedési eszköze. A fedélzeten akár 8 katona is elfér, átalakíthatóságának köszönhetően pedig számos különböző szerepet tölthet be a frontvonalban.

A Mantis számos könnyűsúlyú védőréteggel rendelkezik, melynek köszönhetően ellenáll kisebb robbantásoknak, illetve a vegyi támadásoknak egyaránt. A jármű tetejébe épített torony gépfegyverrel, aknavetővel és rakétakilövővel is felszerelhető.

3. Arquus Scarabee

Az Arquus Scarabee egy könnyűpáncélos jármű, melyet főként felderítő és támogató célokra használnak. Az eszközt szinte teljes egészében Franciaországban fejlesztették. Egyik erőssége, hogy a független hátsó tengelyének köszönhetően rákszerű mozgásra képes, ezáltal szűk helyeken is lehet vele manőverezni.

4. Panhard CRAB

A CRAB mozaikszó a Combat Reconnaissance Armoured Buggy rövidítése, melyből kiderül, hogy ezt az eszközt főként hírszerzésre és felderítésre használják. A páncélozott borítás megfelelő védelmet nyújt repeszgránátok ellen is. Ha támadásra kerül sor, a jármű rendelkezik gépfegyverrel, páncéltörő gránáttal, vagy akár rakétavetővel is, az aktuális felszereltségtől függően. Hasznos funkció, hogy a harci eszközt távolról is lehet vezérelni, így az emberi élet kockáztatása nélkül tud behatolni az ellenséges területekre.

5. Zil Punisher

Végül, de nem utolsósorban íme az orosz hadsereg egyik fejlesztése. A Zil Punishert általában könnyűsúlyú csapatszállítóként használják. A könnyűsúlyú tulajdonság azonban nem egyenlő a védtelenséggel, ugyanis a jármű elég páncélbevonattal rendelkezik, hogy megvédje a legénységet az aknáktól és töltényektől. Első ránézésre talán nehezen hihető, de a Zil Punisher akár 10 katona szállítására is alkalmas. A meghajtásért egy nyolchengeres turbódízel motor felel, ami 730 lóerős teljesítmény és 150 km/órás végsebesség elérését teszi lehetővé.

Mi is megnéztünk egy katonai járművet, méghozzá egy Mercedes-Benz G-osztályt, amit az alábbi videóban meg is tekinthetsz:

  • Címkék:
  • Top
Nem érdemes spórolni a nyári ablakmosó folyadékon, itt van, hogy miért Kigyúrt levelibéka: Ford Puma ST 2021 – Teszt és videó

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!