csütörtök - 2023. szeptember 28.
26.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Alabamában betiltják az autós összeröffenéseket, mert túl sok az áldozat

2023. április 11. | 13:17

Szinte mindig történik valami, de az elmúlt pár eset súlyossága okán lépni kellett.

Új törvényjavaslatot hagytak jóvá Alabama államban Amerikában, ahol kezdtek tarthatatlanná válni az autós találkozók. Ezért is született a módosítás, ami innentől kvázi betiltja az autós összejöveteleket és azokhoz köthető tevékenységeket.

Eszerint se a parkolókban való tömörülés, sem a gumiégetés, fánk rajzolás, utcai gyorsulási versenyzés nem megengedett. Ennél persze a törvény jóval részletesebben fogalmaz, de nagy vonalakban az ilyen eseményeket szeretnék megszüntetni.

Erre jó oka van a vezetésnek, hiszen ezeken egyre gyakrabban sérülnek meg emberek, akár halálos balesetek is történnek. Az utolsó szöget a találkozók koporsójába egy nemrég Birminghamban történt eset ütötte be.

Itt egy Dodge Charger és egy Nissan 370Z sofőrje nem bírt magával. Ennek okán pedig rengeteg ember megsérült, közülük kilencen súlyosan. Egy másik esetnél viszont szimpla lövöldözés tört ki az autótulajok között, amiben többen megsérültek.

Hogy minden érintett érezze a helyzet komolyságát, a büntetési tételek sem lettek enyhék. A legalsó lépcsőfok a szabályok megsértése esetén akár 90 nap börtönbüntetés és 25-től 500 dollárig terjedő pénzbírság lehet.

Ezt követően egyre csak komolyodik a helyzet, mert három eset után visszaesőnek minősítenek, emelkednek a büntetési tételek. Emellett még fájóbb lehet a tulajoknak, hogy 48 órára autójukat is elkobozhatják a hatóságok.

A tömegbe hajtó autósok ellen is fellépnek, mert ha az új szabályozás alapján egy autós így sért meg valakit, akkor az A-osztályú vétségnek minősül, amely már egy év börtönt és 6000 dollár (aktuális árfolyamon 2 millió forint) pénzbírságot jelent. Ha egy ilyen balesetben valaki meghal, az már B-osztályú bűncselekmény, amely 20 év állami börtönbüntetést és 30 ezer dollár (aktuális árfolyamon 10,3 millió forint) pénzbüntetést is érhet.

A törvényben le vannak írva az autós rendezvényeken tapasztalható körülmények és a hozzá kapcsolódó tevékenységek (gumi égetés, driftelés, gyorsulást, stb.). A vezetés szerint szükség volt már egy ilyen szabályozásra, mert túl sok ártatlan ember sérült vagy halt meg ilyen helyzetekben.

Depositphotos
10 üléses G-osztály-szerűség, Indiából És te tudod, miért alkalmaznak több amerikai államban is fekvő jelzőlámpákat?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!