2022. október 31. | 08:05

Ezek az személyautók nem véletlenül kapták a szárazföldi jacht kifejezést.

Az USA mindig is az autóipar egyik legmeghatározóbb és egyben legextravagánsabb helyszíne volt. Az sem meglepetés, hogy a nagy amerikai márkák szerettek versenyezni egymással, ki tud kényelmesebb, jobb, vagy épp nagyobb járművet alkotni.

A '60-as és '70-es években az autók hossza és mérete elképesztővé vált, még a '79-ben begyűrűző válság ellenére is. Jöjjön hát a 7 legnagyobb amerikai autó ebből az időszakból!

7. 1977 Dodge Royal Monaco

Az olajválság előtt rengeteg márka rukkolt elő az olyan hangzatos nevekkel, mint a Brougham, Elite vagy éppen a Royal, amelyek olyan változatai voltak alapmodelleknek, amelyek kicsit jobb felszereltséget tartalmaztak, mégis a luxus érzetét keltették. A Dodge Royal Monaco lehajtható első fényszórósapkával, zárható tanksapkával és 4 hamutállal is elérhető volt, emellett lenyűgöző volt mérete is: 5,73 méter.

Forrás: Stellantis

6. 1972 Lincoln Continental Mark IV

A Ford luxusmárkája mindig is híres volt rettentő hosszú modelljeiről, nem volt ez másképp a Continental egyik generációjával sem, mégis a Mark IV viszi a prímet. A személyes luxus részeként Gucci és Bill Blass-féle belső dizájnnal, valamint egy, a tulajdonos nevével ellátott, aranyozott plakettel a műszerfalon. Ezt koronázta meg az 5,79 méteres hossz.

Forrás: Ford Heritage Vault

5. 1975 Cadillac Coupe de Ville

A Cadillac nyilván nem maradhatott le a listáról. Európai szemmel grandiózus, már-már túlságosan is nagyratörőnek gondoljuk, vagy éppen emiatt hatalmas vágyódással nézünk erre a márkára.

A Coupe de Ville már nevével is valamiféle luxust idéz, emellé társul a bőr vagy velúr kárpit ülések hatalmassága, a viniltető és a korszakban kuriózumnak számító kipörgésgátló rendszer. Na, és persze a méret. 5,85 méter hosszú volt ez a hatalmas szárazföldi jacht.

Forrás: GM Heritage

4. 1978 Chrysler New Yorker Brougham

A '70-es évek őrületébe a Chrysler is igyekezett beszállni, nagy múltú New Yorker modelljét a Brougham csomaggal felvértezve a 6,6 literes V8-as modell volt az alap. A szokásos kényelem, viniltető és egyebek mellet lehetett még pluszban kérni AM/FM rádiót keresőfunkcióval. A New Yorker mérete 5,86 méter

3. 1974 Oldsmobile 98 LS

Oldsmobile, egy halott márka, amelyet annyira sajnálok. Milyen is lenne, ha visszatérne? A mai szabályzások miatt biztos nem olyan, mint a '74-es 98 LS, amely az amerikai utcakép megszokott látványa volt.

A General Motors ranglétráján a Chevrolet és a Pontiac felett helyezkedett el, így az átlag családok főképp Oldsmobile-t vásároltak, amely valamivel extrább hatást keltett, mint egy Chevy. A 98 LS hossza 5,9 méter volt, amelyet főképp a lökhárítók segítettek néhány centivel növelni.

2. 1975 Buick Electra 225

Ennek az autónak a nevében van a mérete, ugyanis a 225-ös szám a jármű hossza, colban. Az 1975-ös évre azonban a GM úgy döntött, legyen még hosszabb az autó. A Buick szerint azok számára készült, akik luxust vártak el, viszont a fesleges pompa és fényűzés nélkül.

A plüss ülés továbbra is alapfelszereltség volt és az autó motorerejéből is vesztett az károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Cserébe rettenetesen hosszú, 5,93 méteres.

Forrás: General Motors

1. 1973 Chrysler Imperial LeBaron

Az USA legnagyobb, leghosszabb szárazföldi jachtja nem egy Cadillac. Sőt, nem is egy Lincoln. A Nagy Hármas utolsó tagja annyira belelovallta magát a luxusversenybe, hogy sikerült megnyernie. Az Imperial LeBaron a kötelezővé tett lökhárítóknak köszönheti, hogy elnyerte a '70-es évek leghosszabb amerikai autójának járó címét 5,98 méteres hosszával.