2023. július 06. | 17:17

Hatalmas mennyiségű ember szállt fel egy vonatra, amin nem volt elég hely, emiatt néhányan rosszul lettek és a vonat logisztikája is a feje tetejére állt.

Megakadt egy vonat csütörtök reggel Kelenföld vasútállomáson logisztikai katasztrófa miatt. A vonat menetrend szerint közlekedett a Déli pályaudvarról Szlovénia fővárosa, Ljubjana felé.

A kelenföldi állomáson azonban elakadt, amikor váratlan mennyiségű utas került fel rá. Ez olyan jól sikerült, hogy bár a Déli pályaudvarról 9-kor indult el, Kelenföldről csak 12 óta után.

A MÁV arra hivatkozott, hogy a késés tömeges utasforgalom miatt történt. Ennek az az oka, hogy rengeteg spanyol fiatal egyszerre szállt fel az InterCity vonatra.

Ez a MÁV szerint azért érte őket váratlanul, mert ezek a fiatalok olyan jegyekkel utaznak, amelyek egész Európára szólnak. Mivel így nem kell külön jegyeket vásárolniuk mindenhova, a vasúttársaságok rendszereiben nem jelennek meg ezek a jegyek, így a létszám sem.

Ezért nem számítottak ilyen mennyiségű utasra ilyen rövid időn belül. A tömeg végül annyira felgyűlt, hogy egy idős nő rosszul lett, míg egy állapotos anyuka pánikrohamot kapott, mindkettejüket le kellett menekíteni.

A jelenség egyébként nem teljesen egyedi. Állítólag szerte a kontinensen előfordulnak hasonló események pont ezek miatt az összeurópai jegyek miatt. A helyzet kezelése viszont nem volt olyan egyszerű.

Hiszen először a tömegre való tekintettel a vonatra felkapcsoltak három kocsit, amelyből egyet inkább mégis lecsatoltak. Ezt később aztán újra visszacsatolták, és így lett teljes a vonat.

Az indulás állítólag azért is húzódott el 12 óra utánra, mert nem találtak masinisztát a plusz vagonokhoz. Ezt követően a szerelvény végül elindulhatott, ezt az utasközönség tapssal díjazta.

Frissítés:

A MÁV az alábbiakat közölte a hír kapcsán:

A csütörtöki, Déli pályaudvarról – Zalaegerszegen át – Ljubljanába 9 órakor elindult Citadella InterCity-re (IC 246) az előre látotthoz képest jelentős utazási igény jelentkezett Budapest-Kelenföld állomáson, ahol több száz spanyol fiatal is felszállt, a helyjeggyel utazók ülőhelyét is elfoglalva. A spanyol csoport nem jelezte előre utazási szándékát. Egy közel 300 főből álló csoport bárhol a világon, bármilyen vasútállomáson problémát okozna, ezért is kéri a vasúttársaság nyomatékosan, hogy a nagyobb számú csoportok utazását előre jelentsék le, hogy tervezett szerelvényerősítéssel készülhessen a megnövekedett utasforgalmi igényre.

A MÁV-START a váratlan helyzet mielőbbi rendezése érdekében mindent megtett, a MÁV-START munkavállalói is folyamatosan segítettek az utasok tájékoztatásában a pályaudvaron.  A vasúttársaság számára elsődleges és legfontosabb szempont a közlekedés és az utasok biztonságát a megteremtése, garantálása. A pályaudvarokról két plusz kocsit vitt ki Kelenföldre, ahol azokat a Citadella IC-hez kapcsolták. Így mindenki felfért. A nemzetközi InterCity jelentős, 3 órás késéssel indult tovább Kelenföldről. A fedélzeten tartózkodóknak vizet osztottak.

Depositphotos