Az aszfalt királyai: mi történt ’66 után?

Közzétéve:
2020-02-15, 07:00

A cikkben található videóból választ kapsz a kérdésre!

Az aszfalt királyai egy roppant érdekes és magával ragadó alkotás az autósport hőskorából. Kissé meglepődtem és egyben örültem is neki, hogy az Oscar-gálán két díjat is bezsebelt a csaknem 97 millió dolláros keretből készült, nem szuperhősös mozi, amely nem utolsó sorban 220 millió felett hozott.

A film végén ugyan van egy kis szösszenet arról, hogy mi történt ezután, de az nem elégíti ki a legtöbb ember kíváncsiságát, ahogy az enyémet sem. A cikkben található videóban kicsit hosszabban is bemutatják az 1966-os Le Mans-i verseny után történteket.

SPOILER!

A mozi végén Ken Miles 1966 augusztusában egy teszten életét veszti. Ezzel le is zárul a sztori.

Ford GT 40 a kockás zászló előtt Le Mans-ban

A “Mi történt ezután?” kérdésre most meg is kapod a választ, a videó előtt. 1967-ben Miles halála után a Ford kapott még egy hatalmas pofont, amikor a Ferrari pilótái álltak fel a daytonai dobogóra.

Shelby az életben is makacs volt, nem csak a vásznon. Nem adta fel, és a teljesen új Mark IV névre hallgató modellen kezdett dolgozni. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen Dan Gurney és AJ Foyt behúzták a legendás francia versenyt, ráadásul nem kevesebb mint 4 kör előnnyel, ugyanis 388 kört teljesítettek a 7 literes, V8-as Ford motorral szerelt modellel, szemben a második helyen célba ért Ferrari 330 P4-essel, ami 384 kört tett meg.

A Motorsport.tv felvételeiből és a Motorsport Images fotóiből összeállított videóban a kilencszeres Le Mans-győztes Tom Kristensen narrálása vezet végig a történéseken. Miles fia, Peter is megszólal és felidézi édesapja halálának napját.

Kapcsolódó írások

GAZ M24, LAZ 695, fekte fehér kép, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. július 12.
Képes vagy felismerni mind a 9 szocialista autót? A 3,6-os eredmény nem jó, de nem is tragikus!
Az elektromos autók történetének 4 fő mérföldköve
2016. november 18.
Manapság egyre felkapottabb téma az elektromos autóké, úton-útfélen találkozunk velük, legutóbb másfél milliós állami támogatást hirdetett meg új elektromos autók vásárlására a magyar kormány

További hírek