Eddig jól vizsgáztak a gyakorlatban a magyar fejlesztésű okos zebrák

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-23, 10:41

A SafeXOne egyik nagy előnye, hogy nem kell miatta megbontani az útburkolatot.

2019-ben kezdődött el a hazai fejlesztésű okos zebrák telepítése Magyarországon, jelen pillanatban összesen hat településen működnek. A gyalogosokat védő rendszer eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A SafeXOne mozgásérzékelő szenzorokkal észleli az úttesten áthaladni szándékozó gyalogosokat, és sárga fényjelzéssel hívja fel rájuk az autósok figyelmét. Szürkületben és sötétben lézerfényt is bevet az okos zebra a gyalogosok védelme érdekében, mutatva a sofőröknek a járókelő mozgásának a sebességét és irányát (a rendszer az úttest síkja felett hoz létre egy lézeres fénysíkot).

Okos zebrán átkelő gyalogos

Az autósoknak már messziről szemet szúr a szokatlan és jól kivehető fényforrás, így időben felkészülhetnek a gyalogátkelőhely előtt történő megállásra. A fejlesztés eleddig telitalálatnak bizonyult, a SafeXOne rendszerrel védett zebrákon a telepítés óta nem történt baleset. Mostanáig Herceghalom, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Sződ, Várpalota és Veszprém döntött a rendszer telepítéséről.

A SafeXOne egyik nagy előnye, hogy nem kell miatta megbontani az útburkolatot, ráadásul a működtetéséhez hálózati tápellátásra sincs szükség, napelemeinek köszönhetően 2 hét felhős idő esetén is üzemképes marad. A rendszerek mobil kommunikációt (3G/4G) használva folyamatos információáradatot zúdítanak diszpécser központra, ahol így valós időben látják az eszközök állapotát, beleértve az átkelési adatokat is. Az átkelési adatokat egyébként az ügyfelek is nyomon követhetik bárhonnan, ehhez nincs szükség másra, csak egy okostelefonra telepíthető alkalmazásra, amin keresztül valós időben követhető a rendszer működése.

Kapcsolódó írások

BMW-vel pózoló lány
2020. február 13.
Szomorú videó készült a magyar utakon tapasztalható közönyösségről.
Okoszebra
2020. július 07.
A cél az, hogy minél kevesebb baleset történjen a gyalogátkelőhelyeknél.

További hírek