Arról szinte minden nap hallani, hogy az autók kipufogógázai milyen módon befolyásolják a Föld légkörét, továbbá hogy milyen hatásai vannak az emberi szervezetre. Azzal azonban kevesebben foglalkoznak, hogy a gumiabroncsokról leváló részecskék és szemmel is látható „gumimorzsák” mennyire szennyezik a környezetet. Egy egyetemista csoport egy ideje ezzel a területtel foglalkozik, kutatásuk alapján pedig kiderült, hogy egy átlagos autó gumijáról egy nap alatt több mint 2 gramm darálék válik le, ezzel szennyezve a környezetet.

Ennek orvoslására egy olyan szerkezetet fejlesztenek, amely az abroncs mögé szerelve mintegy magába vonzza a gumirészecskéket, ezzel akadályozva meg, hogy azok a légkörbe jussanak. A „gumipor” egyébként a második legnagyobb mikroplasztik szennyezőanyag. A részecskék fékezéskor, gyorsításkor és kanyarodáskor is leválnak, amelyek ezután a levegőbe, a vizekbe, az ételeinkbe és rosszabb esetben a légzőszerveinkbe is bejuthatnak.

A kutatás szerint a jövőben a kipufogógázok lecsökkenésével a gumirészecskék lehetnek az egyik legnagyobb szennyezőanyagok, amelyek az autózásból származnak. Az egyetemisták rájöttek, hogy a leváló gumidarabok pozitív töltéssel rendelkeznek, az elektrosztatikus rendszer pedig magához vonzza ezeket. A szerkezet elvileg nem vesz fel sok áramot, az első abroncsok mögé szerelt egységek pedig együtt fordulnak a kerekekkel. Egyelőre nincs sorozatgyártásra kész állapotban, de nagyon ígéretes projektnek tűnik.

Amennyiben érdekel, miért fontosak a téli abroncsok, nézd meg ezt a bemutatót! Ha a videó nem indulna el, megtekintheted YouTube csatornánkon is.