A Vezess.hu kikérte a rendőrségtől, hogy 2019-ben és 2020-ban hány külföldit és milyen összegre bírságoltak a magyar utakon. Tavaly a korlátozások miatt a bírságolások száma 44, a kiszabott bírságösszeg pedig 45 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest, de a múlt esztendőben így is több mint 4,7 milliárd forint pénzbírságot szabtak ki az egyenruhások a szabálytalankodó külföldiekre.

A bírság 2019-ben személyenként 30 153, tavaly 29 464 forint volt, közölte a hatóság a portállal. Ami az állampolgárság szerinti megoszlást illeti, Románia komoly előnnyel lett első Németország, Ausztria, Szlovákia és Lengyelország előtt. Ez legfőképp annak tudható be, a statisztikában jelentős tételt jelentenek a horrorkaravánok. Ezek azok a nyugati használt autókat szállító, gyakran igen rossz műszaki állapotú járműszerelvények, melyek egy furgonból vagy kisteherautóból, valamint egy, akár két autóval megpakolt trélerből állnak, túllépve a megengedett vontatási limitet, súlyos balesetveszélyt okozva ezzel. Ezeket idéntől már szigorúbban bünteti a rendőrség, mint korábban.

Horrorkaraván

Miközben a személygépkocsiknál egyenletesen oszlott el bírságolások száma és aránya, addig a „gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvény” kategóriájában a román sofőrök kimagaslottak a többiek közül.

Az autóbuszoknál is a románok vezetik a listát, tavaly és azt megelőzően is messze több bírságot kaptak, mint más nemzetek hasonló járművei. 2019-ben az összes, 5794 esetből 3067 jutott rájuk – a bő 177 milliónyi bírságból 94,5 millióval részesültek –, a lengyelek 1363 esettel, 41 millió forintnyi bírsággal vitték el a kétes dicsőségű ezüstérmet, a német honosságú buszok pedig 717 esettel, 21,7 milliós összbírságot szedtek össze.

A teherautók és kamionok esetében is a román járművekkel volt a legtöbb gond a honi utakon az elmúlt két esztendőben, de a lengyel és a szlovák teherjárművek is bőven kaptak bírságot a rendőrség beszámolója szerint.