2023. október 18. | 07:16

Eredetileg más nyomvonalon haladt volna az épülő autópálya, ám egy érdekes okra hivatkozva módosította a megbízott cég a tervet.

Előzetes tájékoztatás nélkül, gyakorlatilag egy egész település felett készül autópályát építeni a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). Ezen felháborodva írtak a helyiek nyílt levelet több szervezetnek, hátha sikerül megoldást találni.

A Kolozs megyében található Magyarnádason (Nădășelu) élők nehezményezik, hogy a CNAIR módosítja a készülő sztráda nyomvonalát, amely így többek között a helyi temető felett haladna át. A tervezett viadukt (jelentése röviden: völgy vagy folyó felett átvezetett út) nemcsak ezért problémás, hanem azért is, mert az itt élők házaitól is alig pár száz méterre haladna el a zajos forgalom, valamint korábban már több hektárnyi mezőgazdasági területet sajátítottak ki, és tettek ezzel együtt használhatatlanná az építési munkálatok miatt.

Azt pedig etikátlan húzásnak vélik, hogy minderről a társaság nem tájékoztatta előzetesen a falu közösségét - valószínűleg nem véletlenül. Ezért több mint 200 fő írta alá azt a nyílt levelet, amelyben kérik a CNAIR-t, hogy álljon el a módosított tervtől.

A tiltakozó levelet a román kormányhoz, a Nép Ügyvédjéhez, a Kolozs megyei prefektúrához és önkormányzathoz, a községközpont, Magyargorbó önkormányzatához és az ortodox egyházmegyéhez is eljuttatták. Kiemelték, hogy nem az autópálya készülését szeretnék akadályozni, pusztán más megoldást szeretnének a felróható etikai és környezetszennyezési problémák miatt.

Ha már elvették korábban tőlük, akkor szeretnék, hogy azon a területen épüljön a sztráda, ami most művelhetetlenül áll parlagon. Emellett kérik továbbá, hogy kapjanak pontos tájékoztatást a tervezett munkákról időben.

A korábban rövid ideig miniszterelnöki pozíciót is betöltő, jelenleg szállításügyi miniszterként tevékenykedő Sorin Grindeanu szerint az érintett rész bele tartozik az észak-erdélyi autópálya legnehezebb 30 kilométeres szakaszába. A Szilágy megyei Magyarzsombor és Magyarnádas közötti szektorban ugyanis nagy a földcsuszamlás veszélye, ezért is próbálnak a lehető legtöbb, de csak szükséges számú és hosszúságú viaduktot építeni.

Ezen a szakaszon egy jó darabig még biztos nem közlekedhetünk ugyan, azt mindenesetre nem árt tudni, ha Romániában - vagy máshol Európában - járunk, milyen útdíjat és hogy kell fizetnünk. Közben nálunk már kiderültek a 2024-es autópálya matricák árai.

Depositphotos