Budapesten évente több mint 2000 eset során összesen 76 842 percet áll a forgalom, amikor a szabálytalan parkolás akadályozza a  járataink haladását, ezzel együtt pedig az utasokat is, hogy időben elérjék az úti céljukat, írta meg a BKK a Facebook-oldalán.

A helyzet olyannyira elfajult, hogy Terézvárosban beton terelőelemekkel kellett biztosítani a trolibuszok kanyarodását, mert a szabálytalan autósok rendszeresen az útba parkoltak. A BKK jelezte, hogy az ehhez hasonló kritikus helyszíneken hasonló lépésekre számíthatnak a fővárosi lakosok. A bosszúságra okot adó esetek mintegy felében a belvárosi trolibuszok kényszerülnek megtorpanásra.

Szabálytalan parkolás Budapesten

A BKK most egy térképet is kiadott, ezen bejelölte, hogy az autósoknak hol kellene még inkább figyelniük a szabályos parkolásra. Lássuk a kritikus helyszíneket:

  • Nefelejcs utca Garay utca – István utca közötti szakasza
  • Dohány utca Károly krt. és a Nagy Diófa utca közötti szakasza
  • Budai Nagy Antal utca
  • Lónyay utca Bakáts utca – Czuczor utca közötti szakasza
  • Wesselényi utca: Erzsébet krt – Klauzál utca közötti szakasza
  • Szondi utca: Izabella utcából és a Vörösmarty utcába fordulásnál jellemző a forgalmi akadály

Budapesten évente több mint 2000 eset során összesen 7️⃣6️⃣ 8️⃣4️⃣2️⃣ percet áll a forgalom, amikor a szabálytalan...

Közzétette: BKK - Budapesti Közlekedési Központ – 2021. április 27., kedd

A társaság a Szondi utca – Izabella utca csomópontban a Budapest Közút Zrt.-vel együttműködve beton terelőelemeket helyezett ki, így az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni. A XII. kerületi Ugocsa utca – Márvány utca csomópontjában pedig megerősítették a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket, ezzel elősegítve a 105-ös autóbusz akadálymentes kanyarodását.

Az illetékes hatóságok elszállíthatják a szabálytalanul parkoló autókat, ha azok akadályozzák a BKK járműveit a továbbhaladásban. Ilyen esetben a gépkocsi tulajdonosa 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra is számíthat.