Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szerda - 2023. december 06.
-0.5 °C
havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A budapestiek egy része örülne a belső égésű motoros autók betiltásának

2021. április 13. | 13:29

A kutatásban összesen 10 050 uniós állampolgár vett részt.

Egy friss felmérés szerint az európai városlakók többsége támogatja, hogy 2030-tól tilos legyen a kizárólag belső égésű motorral szerelt új személygépjárművek értékesítése az öreg kontinensen. Az EU-t korábban néhány tagállam már nyomás alá helyezte az ügyben, az érintett országok arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tűzzön ki egy dátumot, amikortól kezdve betiltja a csak belső égésű motorral szerelt új autók értékesítését az Európai Unió egész területén.

A Transport&Environment nevű nemzetközi környezetvédelmi és közlekedési civilszervezet kérésére a YouGov közvélemény-kutató végzett felmérést az európai városlakók körében. A kérdőívet összesen 10 050 ember töltötte ki, a válaszadók 63 százaléka támogatta azt az elképzelést, miszerint 2030 után a csak belső égésű motorral szerelt új autókat ne lehessen értékesíteni Európában.

A kutatásban többek között a varsóiak és a budapestiek egy része is részt vett. Közös pont, hogy a többség valamennyi városban igent mondott a „hagyományos" autók betiltására, Antwerpenben és Berlinben 51, Budapesten és Madridban 72, Rómában pedig 77 százalékos támogatottsága volt az elképzelésnek.

„A városokban élők vannak kitéve leginkább a mérgező szintű levegőszennyezésnek, és nem akarják, hogy a belső égésű motorokat a szükségesnél tovább értékesítsék” – mondta az eredményeket látva Julia Poliscanova, a T&E vezető igazgatója.

Nagy-Britannia, amely már nem tagja az Európai Uniónak, 2030-tól betiltja az új benzines és dízel járművek forgalmazását. 2035-től pedig az új hibrid járművek forgalmazását is betiltják a britek, így aki majd új autót szeretne venni arrafelé, annak marad a tisztán elektromos kínálat.

„Itt az ideje a környezetbarát fellendülésnek. Az embereknek meg kell tapasztalniuk az elégedettség érzését, hiszen zöldebbé, tisztábbá és szebbé teszik az országot” - idézte korábban a Financial Times az Egyesült Királyság miniszterelnökét, Boris Johnsont.

Hétüléses kivitelben is elérhető lesz a megújult Škoda Kodiaq Franciaország pénzt adna a tulajdonosoknak, hogy régi autóikat elektromos kerékpárra cseréljék

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!