Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Évente bő 400 órát dolgoznak ingyen a tűzoltók, perre mennek

2023. szeptember 21. | 10:31

A szakszervezetek szerint a tűzoltók évi több száz órát dolgoznak szinte ingyen, a minisztérium szerint ezek kifizetésére viszont nincs lehetőség.

Perre mennek a tűzoltók annak az ügynek kapcsán, hogy nem fizetik meg őket kellően a munkarendjük ellenére. Az átlagos munkahét az 40 óra, ez a tűzoltóknak 48.

Ez azért van, mert a munkarendjük szerint egyszer dolgoznak 24 órát, majd utána két napig pihennek. Ezt követően újabb 24 órás szolgálat jön, és így tovább. Ez ráadásul bármilyen napra eshet, így akár hétvégére vagy karácsonyra is.

A heti 48 óra felett teljesített túlórát fizetik csak ki a tűzoltók részére, ez pedig a szakszervezetek szerint nem jó. Emellett egy költségszámítást is végeztek, hiszen a tűzoltók alapilletménye 11 éve nem emelkedett.

A Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) kiszámolta, hogy ha alapul vesznek havi 228 óra összmunkát (túlmunkával számolva), azért havi bruttó 456 ezer forintot kapnak. Ezzel szemben ugyanilyen alapbérrel, de már csak 40 órás munkahéttel és ezen felül túlórával teljesített 228 óráért más szektorban átlagosan bruttó 612 ezer forint a fizetés.

Tehát összességében a tűzoltók a több teljesített munka ellenére kevesebb pénzt kapnak, mint más területeken. Emiatt pedig több kollegájukról tudják, hogy szabad pihenőnapjaikon plusz munkákat vállalnak el, hogy biztosítsák megélhetésüket.

Amiből az egész per fakad valójában az, hogy a tűzoltók ugyanúgy heti 40 órás munkahétre vannak bejelentve. Ennek ellenére 48 órás munkakeretben dolgoznak, miközben az így felgyűlt többletórákért érezhető anyagi juttatást nem kapnak.

Ezt korábban kompenzálta a kedvezményes nyugdíjkorhatár, ám ezt a kormány már eltörölte. Így pedig semmi sem adja vissza a tűzoltóknak azt a heti plusz 8 órát, amit ledolgoznak.

A Belügyminisztérium nem ért egyet a tűzoltók és a szakszervezetek kifogásaival. Szerintük a jelenlegi rendszer hosszú évek alatt jött létre úgy, hogy azt a tűzoltók és a munkáltatójuk is elfogadták.

Azt is elmondták, hogy szerintük a munkaidőn belüli túlmunka nem értelmezhető. Emellett a kifizetése a jelenlegi jogszabályi keretek között nem értelmezhető, és ellentétes a munkajogi szabályokkal.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Németországban növelnék a parkolóhelyek méretét, mert az autók is megnőttek A buszon vezetett le egy szülést a 149-es járat sofőrje

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!