A dél-németországi Tübingen polgármestere hatszorosára emelné a parkolási díjakat, a politikus ezzel a lépéssel akarja elérni, hogy az emberek csak a legindokoltabb esetben üljenek autóba. Ezáltal szerinte élhetőbbé válna az élet a belvárosban.

Boris Palmer kerékpározik

A zöldpárti Boris Palmer a szabadidő-autókra szabná ki a legmagasabb díjat, az ilyen típusú autók éves parkolása 30 helyett 180 euróba kerülne, bár a polgármester eredeti elképzelése szerint ennél is magasabb, 360 euró lett volna a díjuk, írja a Telex a Guardian cikkére hivatkozva.

 „Nem önök fizettek az utakért. És nem is fizetnek elég adót. Az önök kedvenc közlekedési formáját úgy, ahogy van, masszívan támogatja a többi adófizető és a következő generáció. Ha az árak azt az összeget tükröznék, amit önöknek valóban fizetniük kellene, akkor egy parkolóhelynek nem 30 euróba kellene kerülnie évente, hanem 3000-be” – üzente az autósoknak Palmer.

A kisebb autók után kevesebb díjat kellene fizetni, valamint a helyi lakosok szociális alapon is kérhetnek kedvezményeket, például az autójukat munkaeszközként is használó egészségügyi dolgozók 50 százalékos árkedvezményben részesülnének.

Palmer a hatszorosára emelt parkolási díjakból befolyó pénzt a tömegközlekedés fejlesztésére és olcsóbbá tételére költené a több mint 90 000 lelket számláló városban. Sok más német településhez hasonlóan Tübingen is klímasemlegessé akar válni az évtized végére.