2022. február 01. | 06:20

Az ötvenes-hatvanas évek szexszimbóluma az autók terén is kedvelte a luxust.

Norma Jeane Mortenson, művésznevén Marilyn Monroe 1926. június 1-jén született Los Angelesben. A Hogyan fogjunk milliomost? és a Van, aki forrón szereti című filmek főszereplője az ötvenes-hatvanas évek ünnepelt filmsztárja, szexszimbóluma volt.

A szőke bombázó a hollywoodi sztárokra jellemző luxust az autók terén is fontosnak tartotta. Íme néhány kiemelkedő modell Marilyn Monroe egykori kollekciójából.

1956 Ford Thunderbird

1956-ban Marilyn Monroe már ismert filmsztár volt. A Hétévi vágyakozás című filmben nyújtott alakítása utána színésznő vásárolt magának egy Ford Thunderbird típusú járművet. Az első generációs T-Bird volt a kor egyik legszebb kocsija, ám emellett a teljesítménye is megér egy misét. Az 5,1 literes motorral hajtott Thunderbird 10,2 másodperc alatt képes volt a 0-100 gyorsulásra, ami az ötvenes évek mércéje szerint kiemelkedő adat volt.

A színésznő 1962-ben Jason Strasberg színészoktatónak ajándékozta az autót. Az 1956-os Ford Thunderbird 2018-ban közel 140 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára egy aukción.

Forrás: Paul Shutzer / Getty Images

1954 Cadillac Series 62 Convertible

A híres emberek alkalmanként már akkoriban olyan kiváltságban részesültek, hogy bizonyos cégek ajándékba adtak nekik termékeket, hogy népszerűsítsék azokat. Marilyn Monroe ezen a téren is divatot teremtett, hiszen az ötvenes években ő lett a Chanel No.5 parfüm reklámarca. A filmcsillag a hírek szerint pénzt nem kapott a reklámért, ám a Jack Benny komédiasorozatban való szereplésért egy 1954-es Cadillac Series 62 Convertible lett jutalma.

Az ajándékba kapott autó egy 230 lóerős, 5,4 literes V8-assal felszerelt luxusgép volt. A mai trenddel ellentétben az 1954-es Cadillac végsebessége 170 km/h alatt volt, ám a megjelenés ebben az esetben mindenért kárpótolta a tulajdonost.

1953 Cadillac Series 62 Eldorado Convertible

Hatalmas port kavart, amikor 1954-ben Marilyn Monroe rövid ismeretség után hozzáment Joe DiMaggióhoz, a kor legendás baseball-játékosához. A történet szerint a sportoló a tiszavirág életű kapcsolat során egy 1963-as Cadillac Eldoradót ajándékozott a filmsztárnak.

Az autó nehéz, ám gyönyörű karosszériájának cipeléséhez kellett az 5,4 literes, V8-as motor. Egy ilyen amerikai klasszikusért a gyűjtők többszázezer dollárt hajlandóak fizetni, pláne, ha egy híresség neve kapcsolódik hozzá.

Marilyn Monroe 1962-ben hunyt el, halálát barbiturát-túladagolás okozta. A színésznőt orvosai szerint erős szorongás és gyakori depresszió gyötörte, hangulata sokszor hirtelen és váratlanul ingadozott. A Marilyn Monroe-jelenség azonban a mai napig az amerikai és a globális popkultúra halhatatlan részét képezi.