A Vezess.hu által kikért statisztikák alapján kiderült, hogy mely autómárkák érintettek a legtöbb balesetben Magyarország területén.

Összetört autó az M3-as autópályán

Az Aegon, a Generali, az Union és a Groupama együttes KGFB-s ügyfélállománya egymilliónál több személyautót jelent, eme négy biztosító kárkifizetési statisztikáit közölte most a portál. Az Aegon, az Union és a Groupama által megadott adatok 2020-asok, a Generali által közölt számok egy évvel korábbiak, vagyis azok a 2019-es év folyamán lettek feljegyezve.

Magyar biztosítól kárfeljegyzései
Fotó: Vezess.hu

A Központi Statisztikai Hivatal tavaly év végén kiadott adatai szerint Opelből, Suzukiból és Volkswagenből fut a legtöbb a magyar utakon. Az Opel gyakorlatilag a helyén van, ugyanakkor a számok azt sugallják, hogy a Suzuki típusú gépkocsik kevesebb kárkifizetésben érintettek, mint amennyi arányos lenne az állomány mérete szerint. Ugyanez elmondható azokról az autókról, melyeken a Volkswagen és a Renault logója díszeleg.

Ezzel szemben a Ford és a Toyota felülreprezentáltnak tűnik a balesetekben, akárcsak az Audi, amely darabszámát tekintve a TOP 10-be sem fért be. A BMW ugyan bekerült a KSH statisztikájába, de nem tűnik úgy, hogy a bajor márka kedvelői több balhéban lennének érintettek, mint amennyi arányosnak tűnne.

KSH-statisztika
Fotó: Vezess.hu

Kötelezőre az Aegonnál átlagosan 382 ezer forintot fizettek ki egy-egy kárra 2020-ban, az Unionnál 420 ezret. Cascóra mindkét cégnél valamivel kevesebbet, az Aegonnál 355 ezret, míg az Unionnál 400 ezret. A kifizetett összegek ebben az esztendőben mindkét biztosítónál emelkedtek a tavalyi esztendőhöz viszonyítva.