Az ombudsman kérésére változhat a bonus-malus rendszer

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-09-16, 10:53

Dr. Kozma Ákos szerint a KGFB-re vonatkozó rendelet sérti a jogállamiság elvét.

A KGFB-díjak megállapításáról szóló rendelet módosítását kezdeményezi az ombudsman – közölte az MTI-vel az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH).

A Magyar Autóklub tavaly fordult az alapvető jogok biztosához azzal, hogy a magyar piacon tevékenykedő biztosítók a bonus-malus besoroláson túl további korrekciós tényezőket (itt a károkozói pótdíjra kell gondolni) alkalmaznak egy-egy káreset után a következő évi KGFB meghatározásakor.

Megrongálódott autók oldalról fotózva

Az alapvető jogok biztosa, Dr. Kozma Ákos úgy látja, hogy a szabályozás a kártörténeti adatok felhasználását a biztosítók döntésére bízza, ami így önkényessé teszi a biztosítók díjmegállapítási rendszerét. Az ombudsman álláspontja szerint a szabályozás nincs tekintettel sem a biztosítók díjmegállapításban fennálló tagadhatatlan gazdasági érdekeltségére, sem pedig a közszolgáltatást igénybe vevő fogyasztók érdekeinek a védelmére. Továbbá azt is megállapította, hogy a KGFB-re vonatkozó rendeleti szabályozás sérti a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság elvét, az nem felel meg a törvényben kapott felhatalmazásnak.

Az ombudsman (a jegybankhoz hasonlóan) azt mondja, hogy a biztosítók által alkalmazott túlzott mértékű károkozói pótdíj torzítja a jogalkotó akaratát tükröző bonus-malus rendszer érvényesülését. Az ombudsman azon a véleményen van, hogy önmagában nem kifogásolható a károkozói pótdíj alkalmazása, a kárstatisztikától elszakadó, túlzott mértékű károkozói pótdíj alkalmazását ugyanakkor visszásnak tartja, vélekedése szerint ugyanis az magát a bonus-malus rendszert veszi semmibe. A jogi szabályozás hiányossága esetenként akár a biztosítási alapdíj 150 százalékos növekedését is eredményezhette, mutatott rá Dr. Kozma Ákos.

Kárfelmérés

Mindezek tükrében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala arra kérte a pénzügyminisztert, hogy fontolja meg a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól szóló NGM rendelet olyan módosítását amelynek eredményeként a szabályozás egyértelműen rendezi a kártörténeti adatok biztosítók által történő felhasználásának szabályait és a károkozói pótdíjat – mint alkalmazott díjemelési együttható értékét – korlátok közé szorítja.

Az alapvető jogok biztosa továbbá felkérte a Magyar Biztosítók Szövetségének elnökét, gondoskodjon arról, hogy a KGFB-bizniszben érdekelt biztosítók megismerjék és tudomásul vegyék az általa írt jelentés tartalmát.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Húszezer forintos bankjegyek kiterítve
2020. február 21.
Nem érdemes halogatni a befizetést, jobban jár az, aki gyorsan letudja a dolgot.
Zöld alapszínű zöldkártya
2020. július 27.
Szeptember végéig a zöld alapszínű dokumentumok kiadására is marad lehetőség.

További hírek