2023. május 20. | 15:15

Csak hozzáértő segítséggel szűrhetők ki a rossz állapotú használt autók, és találhatók meg az igazán jók is.

Számtalanszor emlegetett közhely, hogy a használtautó-vásárlás sok buktatót rejt magában. De attól még, hogy a csapból is ez folyik, nem árt újra és újra emlékeztetnünk magunkat rá, hiszen teljes mértékben igaz. Ha nem vigyáz az ember, könnyen rossz lóra tesz, ha nem ért az autókhoz, könnyen válik átverés áldozatává vagy vásárol magának egy rossz állapotú használt autót, amire aztán a gatyáját is ráköltheti.

Szerencsére ma már könnyedén le lehet kérdezni egy autó előéletét, hiszen hazai és külföldi adatbázisok állnak a rendelkezésedre, hogy kiderüljön az igazság a futásteljesítményére vagy éppen a szerviz- és kártörténetére vonatkozóan. Ugyanakkor egy autó hátterének megismerése csak félsiker, hiszen igazából a helyszíni átvizsgálás során derül ki, hogy milyen valójában, milyen az aktuális állapota és egyáltalán meg szabad-e vásárolni.

Viszont nem mindenki ért az autókhoz, nem mindenki tudja, hogy mit és hogyan kell vizsgálni a helyszíni állapotfelmérés során, nem mindenki ismeri fel az árulkodó baljós jeleket. Lehet, hogy te sem vagy autószerelő, én sem vagyok az. Nem lehet mindenki hozzáértő, amivel nincsen semmi baj. Azzal lenne baj, ha azt hinném magamról, hogy értek az autókhoz annyira, hogy alaposan át tudok vizsgálni egy használt gépkocsit, és az évek alatt összekuporgatott pénzemből egy bontószökevényt vásárolnék.

Ugyan az interneten ma már megannyi használtautó-vásárlást segítő checklist érhető el, van azonban egy rossz hírem velük kapcsolatosan. A legtöbbet nem hozzáértő szakemberek készítették. Nem állítom, hogy ezek a használtautó-vásárlási tanácsadó oldalak valótlanságokat vagy csupa ostobaságot állítanának, de nem helyettesíthetik az igazi szakértői állapotfelmérést. Különösen ma nem, hiszen már a tizenéves autók is túl vannak komplikálva, és legyenek benzinesek, hibridek vagy dízelek, egyaránt képesek gigászi szervizszámlákat produkálni. Hát hiányzik neked, hogy a frissen vásárolt autód a kert végében álljon hónapokig, mire összejön a pénz a félmilliós javításra?

Tudom, hogy sok pénz az a néhány tízezer forint, amit egy szakember által végrehajtott állapotfelmérésre el kell költeni, és a spórolás jegyében hajlamos az ember inkább az apóssal, a szomszéddal vagy egy hozzáértőnek vélt személlyel autót nézni. Főleg a hölgyek esnek számtalanszor abba a hibába, hogy bárkit szakértőnek hisznek az ellentétes nem képviselői közül. Egy hibás gépjármű megvásárlása után aztán megy az egymásra mutogatás, barátok, családtagok válnak bűnbakká és egymás kiengesztelhetetlen ellenségeivé.

Arról nem is beszélve, hogy a szakértői autóvizsgálat árának megspórolása végül majdnem mindig drága javításokba torkollik, olyanokba, amelyek egyébként elkerülhetők lettek volna. Egy szó, mint száz, jobban teszi mindenki, ha igazoltan hozzáértő szakemberrel megy el a szemlére, mert az a néhány tízezer forintos kiadás lesz végül a legjobb befektetés, főleg, ha az autó fennakad a rostán. Ha pedig nem akad fenn, akkor nyugodt szívvel meg lehet vásárolni.

 

Hogyan működik a szakértői helyszíni állapotfelmérés?

Az autók állapotfelmérése ma már olajozott gépezetként működik, sokan élnek a szolgáltatás adta előnyökkel a használtautó-vásárlás során. Úgy működik, hogy a megrendelést követően a megadott adatok alapján a szakértő felveszi a kapcsolatot az eladóval, és leegyeztet egy minél hamarabbi időpontot a helyszíni szemlére. Ezt követően aztán a szükséges eszközzel felszerelkezve (pl. festékréteg-vastagság mérő és egyéb mérőműszerek) elmegy az autóhoz, és egy gondosan összeállított ellenőrzési listát követve alaposan és minden részletre kiterjedően felméri az autó állapotát. A körülbelül 40 perces folyamat során jegyzeteket készít, és természetesen mindent fotókkal dokumentál. A helyszíni állapotfelmérést követően néhány munkanapon belül elektronikus formában megkapod a felmérésről készült jegyzőkönyvet.

Mit nyersz az állapotfelméréssel?

A szolgáltatás legfontosabb előnye, hogy egy napi szinten ezzel foglalkozó, megfelelő képesítéssel rendelkező, sokat látott szakember vizsgálja át helyetted a kiszemelt gépjárművet. Feladata, hogy szakértelmével segítsen téged a legjobb döntés meghozatalában azáltal, hogy átfogó képet ad az autó aktuális állapotáról. Tapasztalatának köszönhetően könnyedén ki tudja szűrni a rossz állapotú járműveket, feltárja a hibáikat és felhívja a figyelmedet a várható javításokra, kiadásokra. Az információ birtokában te majd le tudod szűrni, hogy meg akarod-e vásárolni az autót, vagy sem.

Fontos tudnod, hogy a helyszíni állapotfelmérés sem jelent 100%-os garanciát a sikerre, egyik vizsgálatot végző szakember sem rendelkezik röntgenszemmel, senki sem lát bele a motorba, senki nem bonthatja meg a helyszínen a vizsgált autót rejtett hibák után kutatva. Ám pusztán tapasztalatának köszönhetően észreveszi, ha a rettegett kettőstömegű lendkerék csereérett, vagy egy autót korábban nagyon összetörtek és szakszerűtlenül javítottak meg. A helyszíni átvizsgálástehát – legyen bármennyire is alapos – nem tudja nullára redukálni a használtautó-vásárlással járó rizikót, mértékét azonban nagyságrendekkel csökkentheti.

A szolgáltatás különösen az autókhoz egyáltalán nem értő vásárlók számára nagyon előnyös. Az emberek 85+ százaléka, azaz döntő többsége nem különösebben ért hozzájuk, nekik hatalmas segítség, hogy a szakemberek szélesebb rálátást biztosítanak a kiszemelt gépjárműre. Nekik valóban érdemes megfontolniuk szakértők bevonását a vásárlásba, hogy a legjobb döntést hozhassák meg és véletlenül se rossz állapotú, manipulált futásteljesítményű vagy esetleg korábban totálkáros autót vásároljanak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy azok is komolyan profitálhatnak a szolgáltatás nyújtotta előnyökből, akik messzire, esetleg az ország túloldalára mennének egy-egy autót megnézni, hiszen gyakorlatilag az üzemanyag- és autópálya költségeken felül némi plusz pénzért kapnak egy komplett, minden részletre kiterjedő, egységes protokollt követő szakértői autóvizsgálatot.

Helyszíni állapotfelmérés vs. szakszervizes átvizsgálás

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon a helyszíni szemle vagy a szervizben történő átvizsgálás a jobb befektetés. Erre a kérdésre nem létezik egyértelmű válasz, nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb, mint a másik, hiszen mindkét szolgáltatásnak megvannak a maga hátrányai és előnyei. Az, hogy a te esetedben melyik a jobb, hogy melyiket érdemes választanod, sok körülménytől függhet.

 

 

A szakszervizes átvizsgálás előnye, hogy kényelmesebben meg tudják vizsgálni az autó alvázának és futóműelemeinek állapotát. Hátránya azonban, hogy gondosabb előkészületeket igényel, mert az eladó mellett időpontot kell egyeztetni a sokszor túlterhelt szervizekkel is. Az is előfordulhat, hogy a kiszemelt autó közelében nem találsz ráérő szerelőt, továbbá az autó külső helyszínre történő elvitelét nem is minden esetben vállalják az eladók.

A helyszíni állapotfelmérés nagy előnye ezzel szemben pontosan a rugalmasság, nincs szükség egy szabad szervizre, nem kell az autót sehova sem elvinni. A tapasztalat is azt mutatja, hogy az eladók, kereskedők nagyobb hajlandóságot mutatnak egy szakértő fogadására a „saját terepükön”, minthogy elvigyék az autót valahová. További előny, hogy a szakértő egy helyszínen akár több autót is átvizsgálhat egyszerre, vagy akár több különböző helyszínre is el tud látogatni viszonylag rövid idő leforgása alatt.

Hogyan válaszd ki a megfelelő szakembert?

Ha az interneten rákeresel a helyszíni állapotfelméréssel és használtautó-vásárlási tanácsadással foglalkozó szolgáltatókra, akkor elégedetten konstatálhatod, hogy van választék bőven. Talán kicsit el is bizonytalanodhatsz a bőség láttán, bizonytalan lehetsz abban, hogy kit érdemes választanod. Mint mindig, ebben az esetben is konkrét tényekre alapozva hozd meg a döntést! Nézd meg a szolgáltatók weboldalát, és hasonlítsd össze őket a fellelhető információk alapján!

Próbálj olvasni a sorok között, próbáld meg kideríteni az ár-érték arányra fókuszálva, hogy hol milyen szolgáltatást kapsz a pénzedért! Az autók állapotfelmérésének lépéseiben egyébként jellemzően nincsenek nagy különbségek, mindenhol hasonló szempontokat követve járnak el. A kérdés inkább az, hogy mennyire tapasztalt szakemberek végzik az átvizsgálást és mennyire alaposak. Igyekezz olyan szolgáltatót keresni, ahol sokéves gyakorlattal és igazoltan megfelelő képesítéssel rendelkező szakértők állnak a rendelkezésedre!

Az árak vizsgálatánál és összehasonlításánál ne feledd, hogy a feltüntetett díjak könnyen változhatnak (felfelé), ha az autó nagyobb távolságra található! Sok helyen számolnak fel extra költségeket a megtett kilométerek és az utazásra fordított idő alapján, ami nem baj, csak ezzel mindenképpen számolj! Az is meglehet, hogy a kinézett szakember az adott területen nem vállal autóvizsgálatot, ezért célszerű olyan szolgáltatót keresned, akik országos lefedettséggel rendelkeznek és nem számolnak fel extra költségeket akkor sem, ha az ország túlsó végén van az autó.

 

depositphotos.com