Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Fénysorompórendszert telepítettek az Árpád hídra

2023. augusztus 04. | 08:25

Az új fényjelző rendszerhez kék színű lámpákat használtak, és minden pillérre kettő-kettő került.

Új fénysorompókat telepített az Árpád hídra a Magyar Közút Zrt. a napokban. A rendszer ráadásul annyira könnyedén és gyorsan beüzemelhető volt, hogy augusztus másodikától már működésbe is lépett.

A hídon négy pillérre került oldalanként egy-egy, tehát összesen nyolc kék színű lámpa. Ezek most kivételesen nem az autósoknak szólnak, hanem a kérészeknek, az ő dolgukat könnyíti meg.

Évek óta probléma volt az Árpád hídon, hogy a közvilágítás lámpái vonzották a bogarakat. A kérészek így felrepültek és petéiket az úttestre rakták le a Duna helyett, azoknak viszont oxigéndús vízre van szükségük a kifejlődéshez.

Az erőteljes, kék színű lámpáknak az a feladata, hogy a kérészeket a víz közelében tartsák. Ezzel elkerülve, hogy ismét a közvilágítással legyenek elfoglalva és felrepüljenek amiatt a hídra.

Ez főleg a rajzás időszakában fontos dolog a dunavirágként is emlegetett, védett rovar számára. A rajzás viszont nincs pontos dátumhoz kötve, így a lámpákat most egy darabig működésben hagyják.

Jellemzően augusztus végén-szeptemberben szokott elkezdődni a rajzás, ami akár 2-3 alkalommal is megismétlődik. Általában este 8 és 10 óra között találkozhatunk a látványos jelenséggel, amely a Dunáról visszavert fényen történik.

Nem ez az első olyan fénysorompórendszer, amellyel a kérészeket próbálják megmenteni. 2016-ban már kísérleteztek kisebb hidakon hasonló megoldásokkal az Ipoly és Rába folyóknál.

Budapest Közút Zrt.
Szeptembertől emelkedik a bírságok összege, a gyorshajtásért is többet kell majd fizetni Halálra gázolt egy embert Budapesten az elszabadult 2-es villamos

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!