A fiatalok vagy az idős sofőrök a veszélyesebbek? Itt a meglepő válasz!

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-02-25, 14:37

A hiba inkább a fiatalokban van, mondja a CLB kommunikációs igazgatója.

A CLB biztosítási alkusz a tapasztalatokra és baleseti statisztikákra hivatkozva azt állítja, hogy a közúti incidensek legfeljebb 10 százalékáért felelősek a korosabb – 65 éven felüli – járművezetők.

„A >>hiba<< inkább bennünk, fiatalabb emberekben van, mert gyakran türelmetlenek vagyunk az óvatosan, figyelmesen vezető idősebb emberekkel, ezért kapkodunk, esetleg meggondolatlanul hirtelen nagy gázzal sávot váltunk, aminek gyakran koccanás, rosszabb esetben komoly baleset a vége” – magyarázza Németh Péter, a CLB független biztosítási alkusz kommunikációs igazgatója.

Tévhit, hogy az idősek miatt van a legtöbb baleset, sőt! A biztosítók statisztikája szerint az összes közúti balesetnek mindössze a 10 százalékában játszik szerepet az előrehaladott életkor, tette hozzá Németh. A biztosítók tapasztalata szerint az idős emberek fegyelmezettek: nem ülnek autóba ittas állapotban, nem drogoznak, nem okoznak diszkóbalesetet – amiből az utóbbi években sajnálatosan sok volt -, nem utaznak sokadmagukkal, szigorúan betartják a sebességet és a közlekedési szabályokat éppen azért, hogy biztonságosan közlekedjenek.

Idős járművezető a volán mögött

Németh az idősek elleni hangulatért az információközlést is felelősnek tartja. Amikor egy korosabb ember okoz balesetet, akkor a járművezető életkorát mindig nyilvánosságra hozzák, a fiatalok életkorát viszont sokszor elhallgatják (azért ennek az ellenkezőjére is számtalanszor van példa, tegyük hozzá gyorsan).

Korábban Sebestyén Balázs kavart nagy vihart azzal a kijelentésével, miszerint egy bizonyos kor felett mindenkitől elvetetné a jogosítványt. Tavaly nyáron egy idős házaspár szemben haladt a forgalommal, miután a sofőr rossz helyen hajtott fel az M4-es autópályára. A rádiós műsorvezető ezen húzta fel magát, később viszont elismerte, hogy kicsit demagóg volt.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

HVG

Kapcsolódó írások

Közúti baleset személyi sérüléssel
2019. augusztus 26.
A Toyota biztonsági rendszerének felára nem lesz túl drága.
Michelisz Norbert összetört versenyautója oldalról
2019. november 15.
A magyar pilóta autója csúnyán összetört a második időmérőn.

További hírek