Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-0.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Guinness-rekordot döntött a Ford egy kétkerekező Ranger Raptorral – VIDEÓ

2023. november 20. | 12:08

Nem épp az ideális célszerszám, de megfelelő kezekben a Ford Ranger pickup is tud kétkeréken gurulni. A legutóbbi ilyen próbálkozás világrekord lett.

Ugyan nem egy kétkerekező kamion, a Paul Swift által véghez vitt pickupos mutatvány is Guinness-rekordot ért. A brit kaszkadőr már temérdek világcsúcsot tudhat magáénak, most egy újabbal gyarapodott gyűjteménye.

Valószínűleg nem kellett győzködni az úriembert, amikor egy a Ford egy Ranger Raptor volánja mögé keresett megfelelő pilótát egy nem mindennapi rekordkísérlethez. A cél ezúttal nem a leghosszabb ideig vagy legtávolabbra kétkeréken gurulás, hanem egészen más volt.

A rámpa után ugyanis két, egymástól mindössze 2765 milliméterre elhelyezett sárga-fekete jelölésű rúd várta, hogy közöttük suhanjon el a pickup, ami nem kis falat, mivel mindössze 88 centiméterrel szélesebb helyről beszélünk, mint amekkora a Ranger 1885 mm-es magassága. Emellett csak halkan jegyeznénk meg, hogy a kocsi szélessége behajtott tükrökkel 202,8 cm, így csupán a megfelelő szögben lehetett átpréselni a póznák között.

Extra nehezítő körülményként a szeles időjárás és a jármű tömege említhető – utóbbi miatt a rámpát meg is kellett erősíteni. Könnyebbséget az jelentett, hogy a kaszkadőr korábban már vezetett ilyen járgányt, melynek során kitapasztalta viselkedését.

A mutatvány persze sikerült, amiről nem csak a kapott hivatalos elismerés, de az alább látható videó is tanúskodik. Így egy újabb rekord fűződik Paul Swift nevéhez, ami nem más, mint „a legkeskenyebb szélesség, amin egy pickup áthajtott kétkeréken”.

A most 44 éves férfi egyébként lényegében hét esztendősen kezdte karrierjét, igaz, akkor még csak a család fűnyírójával. Jelenleg négy Guinness-rekord fűződik nevéhez: az új mellett a legrövidebb idő öt mutatvány előadásához autóval (57 másodperc Ford Focus ST-vel és Mustang Dark Horse-szal), a legszűkebb párhuzamos parkolás elektromos járművel (30 centiméter egy Mini Cooper E segítségével) és a legtöbb drift egy egykerekező motorbicikli körül egy perc alatt (10 teljes kör egy Mustanggal).

Persze nem ez az első példa, hogy egy kirívó járművel alkot valaki maradandót. Elég a Volkswagen Crafterrel bemutatott attrakcióra gondolni vagy a Rimac Nevera tolatási rekordját megnézni.

Depositphotos
Alacsony a villanyautók iránti kereslet, csökkenti a gyártási kapacitást a Volkswagen „Egy új korszak kezdődik” – üzeni sejtelmesen az Alfa Romeo

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!