Ha Izlandra készülsz, ezzel a busszal hódítsd meg a gleccsereket

Közzétéve:
2021-01-20, 21:17

A jármű a skandináv mitológia istenségének, Odinnak híres paripájáról, Szleipnirről kapta nevét.

Az utazásért rajongók nyilván már türelmetlenül várják, hogy a korlátozások feloldásával ismét kinyíljon a világ. Izland sokak számára bakancslistás hely. A festői szépségű gleccserekkel tarkított skandináv ország tájainak meghódításához pedig kivételes járművekre van szükség. Az egyik helyi utazásszervező vállalat hatalmas, nyolckerekű busza nem ismer lehetetlen küldetést. A járművet a skandináv mitológia istenségének, Odinnak híres nyolclábú paripájáról, Szleipnirről nevezték el – hamarosan megtudod, miért is annyira találó ez a név.

A 15 méteres busz tágas, jól megvilágított belső térrel rendelkezik, ahol az utasok élvezhetik a plüss ülések kényelmét, miközben a panorámaablakokon keresztül fürkészik az eget. Ami a műszaki mutatókat illeti, a 850 lóerős motor ugyan nagy teljesítményű, ám a nehéz időjárási körülmények és talaj, valamint a hatalmas tömeg miatt a jármű maximum 60 km/h-s sebességre képes. És még ennek is komoly ára van, ugyanis a busz megdöbbentően sok, 45 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.

A buszt egy 59 éves mérnök, Astvaldur Oskarsson tervezte. Egy helyi napilap információi szerint a nyolckerekű monstrum előállítása közel 160 millió forintnak megfelelő összegbe került. Egy gleccsertúráért alig több mint 20 ezer forintot kérnek el. Amint az utazási korlátozásoknak vége, érdemes ellátogatni az északi országba. A tudósok szerint ugyanis a 2500 évvel ezelőtt kialakult jégtakaró az évszázad végére elolvadhat a globális felmelegedés hatása miatt.

Kapcsolódó írások

Ikarus 55, piros busz, pályaudvaron, megállóban, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 29.
Az Ikarus nem csak hazánkban, de a szocialista blokkon túl is egy legendás gyártó volt. A sikerhez vezető úton számtalan prototípus látott napvilágot, melyekből végül sajnos nem lett semmi. Ma közülük négyet meg is ismerhetsz!
Ikarus prototípusok 2. rész
2019. október 24.
Évszázados története során az Ikarus számos olyan busz tervével állt elő, melyek nem csak hazánkban, de világszerte is nagy sikereket értek el. De mi a helyzet a leselejtezett tanulmányokkal?

További hírek