Az utazásért rajongók nyilván már türelmetlenül várják, hogy a korlátozások feloldásával ismét kinyíljon a világ. Izland sokak számára bakancslistás hely. A festői szépségű gleccserekkel tarkított skandináv ország tájainak meghódításához pedig kivételes járművekre van szükség. Az egyik helyi utazásszervező vállalat hatalmas, nyolckerekű busza nem ismer lehetetlen küldetést. A járművet a skandináv mitológia istenségének, Odinnak híres nyolclábú paripájáról, Szleipnirről nevezték el – hamarosan megtudod, miért is annyira találó ez a név.

A 15 méteres busz tágas, jól megvilágított belső térrel rendelkezik, ahol az utasok élvezhetik a plüss ülések kényelmét, miközben a panorámaablakokon keresztül fürkészik az eget. Ami a műszaki mutatókat illeti, a 850 lóerős motor ugyan nagy teljesítményű, ám a nehéz időjárási körülmények és talaj, valamint a hatalmas tömeg miatt a jármű maximum 60 km/h-s sebességre képes. És még ennek is komoly ára van, ugyanis a busz megdöbbentően sok, 45 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.

A buszt egy 59 éves mérnök, Astvaldur Oskarsson tervezte. Egy helyi napilap információi szerint a nyolckerekű monstrum előállítása közel 160 millió forintnak megfelelő összegbe került. Egy gleccsertúráért alig több mint 20 ezer forintot kérnek el. Amint az utazási korlátozásoknak vége, érdemes ellátogatni az északi országba. A tudósok szerint ugyanis a 2500 évvel ezelőtt kialakult jégtakaró az évszázad végére elolvadhat a globális felmelegedés hatása miatt.