2023. szeptember 22. | 08:29

Vajon menni fog a gyári végsebesség a 16 éves Audi A3 legnagyobb motorral szerelt kivitelének?

Az embernek ritkán van alkalma - főleg Magyarországon - kipróbálni egy autó végsebességét. Ezért hát felüdülés lehet, ha kijut Németországba és a legendás autópálya-hálózatukon meghajthatja a gépet egy korlátozásoktól (és dugóktól) mentes szakaszon.

Ez főleg az olyan különleges autókkal lehet izgalmas, mint a mai alany. 2007-ből hozott a NoSpeedLimitGermany YouTube-csatorna egy A3-as Audit, amely bár nem a legerősebb kivitel, különleges darab.

Akkoriban az S3 verzióban a 2,0 literes FSI motor turbós változata dolgozott 265 lóerővel és 350 Nm nyomatékkal. Sőt, később jött öthengeres turbómotor is, már 2,5 literes lökettérfogattal és 340 lóerő körüli teljesítménnyel.

Ezek izgalmas számok, főleg egy ilyen kicsi autóban, sokaknak mégis inkább a VR6 dobogtatja meg a szívét. Ez egy nagyon különleges, szűk hengerszögű V-motor, amelynek már az egyik kései változatát szerelték a második generációs Audi A3-ba.

A tesztelt alanyban is ez a motor van, amely egyébként a szériában elérhető motorok közül a legnagyobb lökettérfogatú, 3198 köbcenti. Még szívómotorról beszélünk, de így is lead 250 lóerőt és 320 Nm nyomatékot, ami egész közel van az S3 adataihoz.

Amit viszont az S3 sosem fog tudni, az a VR motor különleges hangja, ami egy picit minden autórajongó szívét megdobogtatja. Ez a videóban is egészen szépen visszajön, ahogy a 16 éves A3-as Audi megpróbálja elérni a gyárilag megadott végsebességét.

A hathengeres motor után van egy hatgangos, S-Tronic robotizált automata váltó, amely helyett egyébként elérhető volt kézi változat is. Az autó alatt van egy Quattro összkerékhajtás és egy ez egy Sportback, tehát egy négyajtós kivitel, így az össztömege másfél tonna körül alakul.

A tesztelt példányba már belefutott az évek alatt jó 203 ezer kilométer, ám megfelelő karbantartás mellet ez nem szabad, hogy gondot okozzon. A megszokott módon itt is több kísérlet zajlik, hogy elérje az autó a gyárilag megszabott 250 km/órás - elvileg korlátozott - végsebességét. Nézzük hogyan sikerül neki?

Audi