Hangelemző applikáció segíthet a bajba jutott Škoda tulajoknak

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-10-09, 10:05

Az alkalmazás jelenleg 10 különböző típusú hangot képes felismerni, de ez a szám növekedni fog a jövőben.

A Škoda technikusai kifejlesztettek és piacra dobtak egy telefonos alkalmazást, amely képes meghallgatni és értelmezni az autóból érkező hangokat, zörejeket.

Škoda Sound Analyzer

A Škoda szoftvercsapata által tervezett Škoda Sound Analyzer próbaverziója előbb rögzíti a hangokat, utána pedig összeveti azokat a memóriájába előre betáplált és ott tárolt hangmintákkal. Ha a kocsiból érkező zajok rendellenesnek bizonyulnak, akkor az applikáció mögött álló mesterséges intelligencia lefuttat egy algoritmust, hogy megoldást tudjon kínálni a problémára. Az alkalmazás gyakorlatilag felállít egy azonnali diagnózist, amely segíthet azon járművezetőknek, akiknek lövésük sincs, hogy mégis mi a fene kotlott meg a gépjárművükben.

Škoda Sound Analyzer

Škoda Sound Analyzer

Az app jelen pillanatban 10 különböző típusú hangot képes felismerni, de a Škoda fejlesztői már nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy további hangmintákkal bővítsék a szoftver adatbázisát. A programot 2019 júniusa óta 14 különböző országban, köztük Németországban, Oroszországban, Ausztriában és Franciaországban próbálták ki az autósok.

Škoda Sound Analyzer

Összesen 245 Škoda kereskedés vett részt az applikáció reklámozásában, az autógyártó jelentése szerint a Škoda Sound Analyzer 90 százalékos sikeraránnyal rendelkezik a problémák beazonosításában. A rendszer csak a Škoda modelljeivel kompatibilis. A Škoda szóvivője hangsúlyozta, hogy a projekt még kísérleti szakaszban van, és további vizsgálatokra lesz szükség a technológia hivatalos bevezetése előtt.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Škoda Slavia elölről
2020. július 23.
A Scala adta az alapot a tető nélküli, spyder-szerű járgányhoz.
2019. június 16.
Az 1960-as években a Mladá Boleslav-i autógyár hatalmas változásokon esett át. A gyár bővítése mellett 1964-ben „piacra dobta” a korszak KGST luxus-etalonját, az 1000 MB modellt.

További hírek