2021. október 09. | 13:42

A dizájnerek az optikai csalódás eszközéhez nyúltak.

Az álcázó matricák készítésébe nagy energiát invesztálnak az autógyárak, így védik a prototípusaikat a kínváncsi ipari kémek szemei elől.

A Ford a hagyományostól eltérő módot választottak arra, hogy az új generációs Ford Rangernek álcafestést adjanak. A Bronco R Baja versenygép fényezése ihlette meg a dizájnereket, akik a hegyvonulatok sziluettjével ötvözve készítették el az elsőre kissé szokatlan mintázatot. Több száz fehér, kék és fekete blokkból állt össze a pixeles hatású mintázat, így az összkép meglehetősen nehezen kivehető.

Az amerikai gyártó nem rejti véka alá, hogy az új Ranger látható a képeken, ami nem is volna egyszerű, hiszen árulkodó a #NextGenRanger hashtag és a karosszérián látható QR-kódok is értékes információkat tartogatnak. A Ford azonban csak részleteket enged láttatni, a Ranger végleges formáját csak később mutatják meg a nagyközönségnek.

Az Ausztráliában található Melbourne városában a Ford Formatervezési Központ csapata tervezte ezt a mintát, amely több szempontból sem hétköznapi. Nappali fénynél igencsak embert próbáló feladat kivenni a külső formai elemeket, éjjel pedig a tükröződő felületek gondoskodnak a forma elrejtéséről.

“Olyan álcázást rendeltek tőlünk, amivel tisztán látható, hogy ez itt az új Ranger, ugyanakkor mégsem látható jól az autó” - kezdte mondadóját Leigh Cosentino, a Ford Ausztrália formatervezési igazgatója.

“Az ötletet az a mintázat adta, amit a Ford a Baja futam versenyautóin használt. Mivel magam is nagy motorsportrajongó vagyok, képtelen lennék figyelmen kívül hagyni egy ilyen gépet” - tette hozzá Lee Imrie, a Ford Ausztrália dizájnere egyben a minta megolkotója.

Ezúttal többről volt szó Leigh Cosentino szerint, mint elrejteni a fémlemezek domborulatait, formáit.

“Olyan dinamikus és izgalmas dizájnt kerestünk, ami felkelti a figyelmet a #NextGenRanger iránt, ugyanakkor nem egy katonai terepmintának tűnik. Így végül egy olyan megoldást választottunk, ami alul sűrűbb, majd felfelé haladva szinte szétszóródik; ez vizuálisan izgalmas, és a mozgás érzetét kelti. Ez nem egy szokásos, statikus álcafestés.”

“Ezen a mintán nincsenek olyan vonalak, amelyek illeszkednének a karosszéria vonalvezetéséhez, így láthatatlanok maradnak az autó domborulatai, formái és ívei. Azt akartam elérni, hogy megzavarjam a tekintetet, és így ne lehessen egy-egy adott vonalra koncentrálni; a színfoltok pedig tovább erősítik ezt a hatást” - magyarázta Lee Imrie.

Imrie gondolataiból kitűnik, hogy itt nem csak szemkápráztató mintázat létrehozása volt a cél. Az ötlet valójában a Bronco R versenyautótól származik, a munkájához pedig az új generációs Ranger is ihletet adott.

“45 fokban elforgatott négyzetekkel kezdtem a tervezést: szétszórtam őket a felületen, aztán megpróbáltam egy hegyvonulat ismétlődő sziluettjét kialakítani, ami hűen tükrözi az új generációs Ranger kalandra termett karakterét. Ha távolabbról szemléljük, tisztán látszik, hogy ez az autó szinte egy a természettel” - zárta gondolatait Imrie.

A digitális hatást keltő mintázat kidolgozása és annak tesztelése két teljes hónapig tartott. Az álcázó matrica egy műanyag fóliára nyomás után került két rétegben a járműre. A szokásos autófóliákhoz hasonló módon ragasztották fel a fehér, kék és fekete téglalapokkal díszített réteget, amely az egész gépkocsit lefedi. A fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkező második réteget kézzel vitték fel a karosszériára, ez száz különálló tükröződő elemből tevődik össze.

Hamarosan megtudjuk, hogyan is néz ki valójában az új generációs Ranger, hiszen a Ford azt ígéri, hogy az álca még idén lekerül róla.

Ford Magyarország