2023. május 09. | 14:00

Az őrült ötletből és a Ladából néhányan már kitalálhatták, hogy a Garage 54 keze van a dologban.

Sokan szeretnék újra feltalálni a kereket és néha ez összejön. Persze nem az alapvető kerek és gurul elvét akarják derékba törni, hanem azt a formáját, ahogy jelenleg ismerjük.

Kaphatóak már a piacon küllő nélküli biciklik, amelyeknél a kerék csak egy karika. Egyedi a hajtás, egyedi a szerkezet és összességében elég menőn néz ki.

Hasonló véleményen volt a Garage 54 csapata is, akik megirigyelték a látványt és úgy gondolták, lemásolják. Emellé magukhoz hűek maradtak és nem egy biciklivel, hanem Ladával alkották meg a kísérletet.

Egy autó kerekét kicsit nehezebb átalakítani, hiszen ott a bicikli és ember legfeljebb 100 kiló körüli össztömegét egy több száz kilós, akár egy tonnás autó súlya váltja fel. Így egyértelmű, hogy sokkal erősebb rendszerre van szükség.

Az ő építésük alapját egyszerű acéltárcsák adták, amelyeknek kiesztergálták a közepét. Ezután sínekkel szerelték fel őket, majd egyedi keretet kaptak.

A kereten belül mozog összesen 10-10 csapágy. Ezeken fut a kerék palástja, erre megy fel a gumiabroncs, így nincs szükség a hagyományos küllőkre.

Eleinte kicsit túlépítették a szerkezetet, később kiderült, hogy erre nem volt szükség. A második változat már igazán jól nézett ki és simán közlekedett vele a Lada Samara.

Az építők szerint kizárólag annyi baja volt a rendszernek, hogy kissé hangos, de egyébként ugyanolyan simán futott vele az autó, mint a normál kerekekkel. A hajtás viszont bajos lett volna, így ezeket csak hátsó keréknek tudták felszerelni egy elsőkerekes autóra.

Depositphotos