2021. október 28. | 12:31

Káprázatos felvételeken láthatjuk, hogy pontosan mi történik az égéstérben.

A belső égésű motorok napjai sajnos meg vannak számlálva - egyes gyártók ugyan még mindig kitartanak a technológia mellett, mások viszont már bedobták a törülközőt, több márka is jelezte, hogy elektromossá válik a következő évtizedekben. A belső égésű motor már több mint egy évszázada létezik, és ez idő alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül, de sokak számára még mindig rejtély, hogyan működik. Most viszont bárki belepillanthat egy átlátszó motorblokk belsejébe az égés pillanatában.

A TRO Designs káprázatos videójának köszönhetően pontosan láthatjuk, hogy mi történik az égéstérben az átlátszó hengernek hála, a lassított felvételek szerelmesei az alábbi videót is imádni fogják, ez szinte biztos. A videóban egy 1977-es, négyütemű Honda XR75 motor látható, terjedelmes felvételeket mutatnak a motor összeszereléséről, sőt még egy kompressziótesztről is. A leírásban szereplő információk szerint az építő Motul 300V 15W-50 motorolajat használt.

12:13-nál a motor végre beindul, 12:49-nél végre láthatunk néhány lassított felvételt, amelyek jól mutatják az égési folyamatot, 14:47-nél pedig a motor teljes gázzal fut. A készítők még a vezérműláncot is megmutatják a lassított felvételeken.

Az egész videó talán leglenyűgözőbb része az, hogy láthatjuk, milyen hatékonyan áramlik ki a kipufogószelepeken a füst az égéstérből, mielőtt új üzemanyag jutna be. Nem tudni, hogy ez a kis motor meddig tudna tisztességesen működni egy akril hengerrel, de a lassított felvételek láttán teljesen megérte a sok fáradozás az építő részéről.