Magyarországon, és úgy néz ki, Oroszországban is sok baleset történik a vasúti átjárókban, ezen esetek bekövetkezése sok esetben a figyelmetlenség vagy nemtörődömség számlájára írható. Az oroszok keményen megbüntetik a tilosban járókat. Az alább látható csattanás Szvobodnij városában történt.

Több dolog is felhívja az ember figyelmét a veszélyre egy vasúti átjáró közelében. Egyfelől ott vannak az erre figyelmeztető táblák, másrészt a fél- és fénysorompó sem dísznek van kirakva. Ha előbbi le van engedve, akkor tudhatjuk, hogy jön a mozdony, amit a fénysorompó piros jelzése is megerősít.

Persze vannak olyanok, akik úgy érzik, hogy még át tudnak csusszanni az átjárón, mielőtt a vonat odaérne. Most azokról van szó, akik türelmetlenek, hiszen olyan is előfordulhat, hogy valaki azért hajt be az átjáróba, mert rosszul lesz, és nem tudja irányítani a kocsiját.

Az oroszok a meggondolatlan járművezetők ellen kívánnak fellépni. Mint látható, a felnyíló elem egy utolsó védelmi vonalként funkcionál, azon gyakorlatilag nem lehet átjutni. Minél nagyobb tempóval ér a félsorompóhoz valaki, annál nagyobb ütést nyel be az autója. Azok, akik így kárt szenvednek, bosszúsak lehetnek, de könnyen belátható, hogy még így is jobban járnak, mint ha a nagy tempóval érkező vonattal találkoztak volna.